Hoće li nova školska godina u USK početi generalnim štrajkom?

Autor  Avg 28, 2019

Nakon što je jučer, prema ocjeni sindikata predškolskog i osnovnog, te srednje obrazovanja USK, proces mirenja okončan neuspješno, u Bihaću u ovim trenucima počinje sjednica štrajkaških odbora na kojoj će se odlučiti hoće li ili ne prosvjetari iz tog kantona novu školsku godinu početi općim štrajkom, objavila je FTV

Dvije sjednice mirovnoga vijeća, tvrde u sindikatima obrazovanja USK, nisu dovele do očekivanog približavanja stajališta glede početkom ljeta istaknutih zahtjeva: izjednačavanja osnovice za obračun plaća s ostalim proračunskim korisnicima sukladno kolektivnom ugovoru iz 2017., te utvrđivanje novih pedagoških standarda od kojih u konačnici ovisi i koliko će se prosvjetara naći na popisu tehnološkog viška.

„Ovo što Vlada nudi da se promijeni sve je to na duge staze i iduće školske godine. Poučeni iskustvom da raniji dogovori rijetko kad su bili ispoštovani ako kad su oni bili u nekakvoj budućnosti, mislimo da sad članstvo neće prihvatiti da bilo šta čeka na ispunjenje onoga što mi tražimo“, rekla je Zehra Hadžić, predsjednica Sindikata predškolskog i osnovnog obrazovanja USK.

„Oni nude da će ta osnovica biti tek sa augustovskom platom, to je bar neko obećanje koje nisu ispunili ni u aprilu mjesecu i da se razlika na plaću koju imamo od septembra 2017. godine da bi s eisplatila u roku od jedne do dvije godine“, ističe za FTV Samir Fajić, predsjednik Sindikata srednjeg obrazovanja USK.

Jutros je u Bihaću održana i sjednica Vlade USK. O najavljenom se štrajku ipak, odlučili su, neće javno očitovati sve dok ne budu službeno upoznati s današnjim zaključcima štrajkaškog odbora, ali drže kako su u procesu mirenja ponudili dovoljno kompromisa da nova školska godina u ipak ne započne štrajkom.

Radnički media servis

Atrakcija