Sindikat doktora podržao "Radničku preporuku za kupovinu - Kupujmo solidarno" Istaknuto

Autor  Avg 29, 2019

Savez strukovnih sindikata doktora medicine i stomatologije F BiH podržao je akciju i oznaku Radnička preporuka za kupovinu proizvoda i usluga - "Kupujmo solidarno - Kupujmo od onih koji posebno poštuju prava radnika - Ne kupujmo i nekoristimo od izrabljivača radnika".

Podrška Saveza strukovnih sindikata doktora medicine i stomatologije F BiH je još jedna u nizu od podrški ovoj oznaci. Ranije su podršku dali Sindikat PPDIVUT, Sindikat osnovnog obrazovanja i odgoja USK, Predsjedavajući Skupštine KS Elmedin Konaković ...

Dr. Admir Suljić, potpredsjednik Saveza strukovnih sindikata doktora medicine i stomatologije F BiH rekao je kako je oznaka „Radnička preporuka za kupovinu –Kupujmo solidarno“ novi model borbe za prava zaposlenika i radnika kojim će se kupci orgnizirati da napokon skrenu pažnju na poslodavce koji poštuju radnička prava kupovinom proizvoda i usluga takvih kompanija. Podrška našeg Sindikata doktora je neupitna i smatramo da je vrijeme da se ljudi organizuju i nagrade kupovinom one koji cijene radnike, što je posebno važno u vrijeme iseljavanja.“

Projekt brandiranja radničkih prava označava početak nove faze u borbi za radnička prava. Cilj je putem certifikata i oznaka upoznati javnost o kompanijama koje posebno poštuju prava radnika te uticati na tržište da se određuje na korištenje proizvoda i usluga onih kompanija koje posjeduju ovu oznaku.

Brandiranjem radničkih prava zapravo se želi stvoriti ambijent u društvu da kompanije koje nose ovu oznaku dobiju veću prednost i pažnju kupaca i klijenata odnosno da konceptom solidarne kupnje proizvoda i usluga tržište kazni one koji su izrabljivači.

Zašto bi kupovali od kompanija u kojima je plata radniku 500 ili 600 KM i ako ne može ovjeriti knjižicu ili mu se ne uplaćuje staž? Solidarna kupovina teži stvaranju ambijenta u kojem će se kompanije takmičiti u povećanju prava i plata radnika.

Radnički media servis za Zapadni Balkan

Atrakcija