Doktori medicine i stomatologije HNK-a održali štrajk upozorenja

Autor  Avg 30, 2019

Doktori medicine i stomatologije Hercegovačko-neretvanskog kantona održali su polusatni štrajk upozorenja ispred Sveučilišne kliničke bolnice Mostar. Pozvali su odgovorne da ispoštuju ranije potpisani Kolektivni ugovor, kojim je predviđeno povećanje plaća u tri etape, objavila je FTV.

Ukoliko u idućem tjednu ne bude isplaćena uvećana plaća, doktori medicine i stomatologije HNK-a stupit će u generalni štrajk 10.rujna.

Podsjećamo da su problemi nastupili u srpnju kada je trebala početi druga faza povećanja koeficijenta za obračun plaća, kako je i predviđeno Kolektivnim ugovorom. No, povećanje nisu dobili SKB Mostar, Dom zdravlja Čapljina i Dom zdravlja Čitluk.

„Dogovor je bio da po jednu trećinu snose poslodavci, Vlada i Zavod. Vlada je obećala da će ispuniti svoju jednu trećinu i ostaje da vidimo da li će Zavod i poslodavci preuzeti do 10.9. svoj dio i ako se to desi neće biti potrebe za generalnim štrajkom“, ističe Marina Berberović, predsjednica Strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije HNK-a.

„Odgovorno tvrdim, makar nemam pravo da govorim u ime Vlade, jer to može reći samo premijer, ja sam bio i jučer i danas s njim, da je Vlada spremna ispuniti svoj dio dogovora i da će ga ispuniti“, rekao je Goran Opsenica, ministar zdravstva, rada i socijalne skrbi HNK.

U HNK-u je između 650 i 700 doktora uposlenih u javnim zdravstvenim ustanovama.Većina njih smatra da ukoliko se ne ispoštuje dogovor, da će potražiti zaposlenje van BiH.

„Naša prava i naš zarađeni novac koji je potpisan kolektivnim ugovorom blokiraju ljudi koji imaju radno vrijeme od 8 do 4, koji idu na kolektivne godišnje odmore, koji nemaju takvih problema. Ja ne vidim zašto bih ja napustao ovu državu, Bože moj zanimljivo je kako ministri i premijeri ne napustaju državu, a Bogu hvala imamo ih na izvoz“, ističe Mateo Perić, specijalist anesteziologije.

Sve će biti poznatije narednog tjedna. One ustanove u kojima ne dođe do povećanja plaća održale bi generalni štrajk –što znači da će u potpunosti obustaviti rad, dok bi ostale ustanove štrajkom solidarnosti podržale svoje kolege, a samim tim i obustavile rad na par sati.

Radnička media servis za Zapadni Balkan

Atrakcija