Šatorović dao podršku štrajku Sindikata zdravstva u KS Istaknuto

Autor  Sep 02, 2019

Savez samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine daje punu podršku kolegama iz Sindikata radnika u zdravstvu u Kantonu Sarajevo, saopćeno je iz SSS BiH.


Prenosimo njihovo saopćenje:

Savez samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine daje punu podršku legitimnim zahtjevima kolegicama i kolegama iz Sindikata radnika u zdravstvu u Kantonu Sarajevo koji su bili primorani organizovati štrajk kako bi došli do njihovog ispunjenja. Mjesecima su pokušavali ubijediti Vladu Kantona Sarajevo i nadležno ministarstvo da za pregovaračkim stolom trebaju doći do dogovora oko kolektivnog ugovora, ali, nažalost, nisu naišli na razumijevanje. To je razlog zašto su od danas u štrajku i koriste tu vrstu oruđa radničke i sindikalne borbe za osiguravanje poštivanja njihovih prava, potpisivanje kolektivnog ugovora i definiranje primanja dovoljnih za dostojanstven život i sigurnih i kvalitetnih uslova rada.

Današnji štrajk kolegica i kolega iz Sindikata radnika u zdravstvu u Kantonu Sarajevo posljednji je u nizu pokazatelj da kod predstavnika izvršne i zakonodavne vlasti u Kantonu Sarajevo, ali i cijeloj Federaciji BiH, ne postoji spremnost da se sindikat prihvati kao ravnopravan socijalni partneri, čiji prijedlozi i sugestije nisu usmjerene protiv bilo koga, već isključivo ka poboljšanju položaja onih koje sindikat predstavlja.

Posebno zabrinjava to što se ovaj štrajk morao organizovati u vrijeme kada se i tako suočavamo sa masovnim odlaskom ljudi zaposlenih u zdravstvu. Postavlja se pitanje kako Vlada Kantona Sarajevo i nadležno ministarstvo planiraju zadržati kadar u našoj zemlji, u ovom slučaju u Kantonu Sarajevo, ako nisu spremni pregovarati sa Sindikatom niti potpisati Kolektivni ugovor kojim će se zaštiti prava radnika u oblasti zdravstva.
Savez samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine u punom kapacitetu stoji uz kolegice i kolege iz Sindikata radnika u zdravstvu u Kantonu Sarajevo i vjerujemo da ćemo i iz ove borbe izaći kao pobjednici, te da će legitimni zahtjevi biti u potpunosti ispunjeni.

Radnički media servis za Zapadni Balkan

Atrakcija