SDS nudi model za plate u zdravstvu: Treba povećati plate radnicima u zdravstvu RS

Autor  Sep 05, 2019

- Mi iz SDS kažemo da je potrebno trenutno dići platu radnicima za 20 odsto, a da je potrebno uraditi inovativne načine plaćanja zdravstvenih radnika gdje bi imali fiktivni i varijabilni dio plate koji bi zavisio o učinku i rezultatima rada -, kazao je Stanić, dodajući da bi se na taj način smanjilo vrijeme čekanja za pacijente.


- Кrajnje vrijeme je da resorno ministarstvo ozbiljno shvati stanje u zdravstvu i poduzme mjere koje je samo sebi zacrtalo, kazao je danas Slobodan Stanić, član resora za zdravstvo u Socijalno-ekonomskom savjetu SDS, objavio je BN.

On je rekao da je preteklo 180 dana od usvajanja „Akcionog plana za osiguranje održivosti zdravstvenog sistema Republike Srpske“ i da glavni pokazatelji govore da se umjesto najavljenog poboljšanja stanje u zdravstvu pogoršalo.

Stanić je upozorio da četiri bitne grupe indikatora, koje bi prema Akcionom planu trebale da upozoravati da nešto nije uredu, daju zabrinjavajuće rezultate.

„Кljučni indikatori su u crvenom. Umjesto smanjenja obaveza imamo njihovo povećanje. Nivo likvidnosti je smanjen iako je bilo predviđeno suprotno, a pozitivnih pomaka nema ni u prestale dvije bitne grupe pokazatelja“, navodi Stanić.

Nedostatak ovog akcionog plana, prema Stanićevom mišljenju, je i što ne sadrži broj zaposlenih, kao ni ostale statističke podatke koje bi jedan ovakav plan morao imati.

On kaže da se nije ponuđeno ni rješenje za sve nepovoljniju strukturu zaposlenih u zdravstvu.

„Zdravstvo Srpske 2013. godine je imalo 12. 350 zaposlenih, a taj broj je do kraja 2018. porastao na 16. 060. Znači u zdravstvu je broj zaposlenih porastao za 2.710, a broj ljekara je ostao identičan prethodnom, dok je broj sestara otprilike na istom broju. U suštini nema ko da radi sa pacijentima raste samo administracija“, kategoričan je Stanić.

Navodi da je šezdeset odsto mjera u ovom akcionom planu neprovodivo, dok od preostalih četrdeset odsto mijera efekat može dati samo dvadeset pet odsto.

Ističe da i pored toga što je značajan dio mjera imao jasan rok da trebaju biti povedene u proteklim mjesecima, do toga nije došlo i da je očigledno da tu postoji zastoj.

Stanić je upozorio da mjere u Akcionom planu ne daju odgovor na važna pitanja kao što su reforme Ministarstva zdravlja, niti se u njemu spominje reforma Fonda zdravstvenog osiguranja, a ne govori se o pomijeranju iznosa plate zdravstvenim radnicima.

„Mi iz SDS kažemo da je potrebno trenutno dići platu radnicima za 20 odsto, a da je potrebno uraditi inovativne načine plaćanja zdravstvenih radnika gdje bi imali fiktivni i varijabilni dio plate koji bi zavisio o učinku i rezultatima rada“, kazao je Stanić, dodajući da bi se na taj način smanjilo vrijeme čekanja za pacijente.

Radnički media servis
Atrakcija