BHRT "sudario" dva sindikata u KS Istaknuto

Autor  Sep 05, 2019

Zdravstveni radnici Kantona Sarajevo štrajkuju četvrti dan. Njihovi zahtjevi su povećanje najniže satnice i novi kolektivni ugovor. Još jedan od problema zdravstvenih radnika u ovom kantonu jeste i neslaganje između Sindikata radnika u zdravstvu i Sindikata doktora medicine i stomatologije, objavila je BHT.

Iz sarajevskog Doma zdravlja tvrde da je set usluga koji se nudi pacijentima tokom štrajka – širok.

Da li će zdravstveni radnici u Kantonu Sarajevo stupiti u generalni štrajk, znaće se nakon sastanka Upravnog odbora kantonalnog Sindikata radnika u zdravstvu, koji bi se trebao održati u utorak. Nakon što se vidi šta je vlast uradila do sada, odlučiće se o daljim koracima, o čemu će se u konačnici izjasniti Skupština sindikata. O razilaženjima sa Sindikatom doktora medicine i stomatologije KS, kažu:

EDO SELIMIĆ, predsjednik Sindikata radnika u zdravstvu KS

Oni su bili nezadovoljni sindikatom Doma zdravlja pa su u Hadžićima napravili neki nukleus pa je iz tog nukleusa krenuo doktorski sindikat KS, pa Sindikat doktora Federacije BiH. Vidjeli ste dobijete reprezentativnost, nedobijete. Dok je ovog sindikata, koga ja vodim i dok sam ja predsjednik radiće se amo u skladu sa zakonom. Zakon o radu je reako da bi ste bili reprezentativni mora vas biti 30 posto od ukuonog broja uposlenika u zdravstvu.

Za ljekare iz Sindikata doktora medicine i stomatologije KS nema štrajka. Ističu, sve aktivnosti su stopirane zbog tužbe koju je ovom Sindikatu uputio Sindikat radnika u zdravstvu KS.

IZET HOČKO, predsjednik Sindikata doktora medicine i stomatologije KS

Samo je trebalo da potpišemo sredinom prošlog mjeseca taj kolektivni ugovor koji je bio dogovoren sa Vladom. Tužbom starog sindikata, odnosno drugog sindikata nama je osporena reprezentativnost i mi ne možemo pregovarati sa vladom, ne možemo potisati kolektivni ugovor i ne možemo štititi svoje članstvo. To nije prvi put. Nekoliko je tužbi išlo prema našem sindikatu i nama su sve aktivnosti stale što se tiče potpisivanja kolektivnog ugovora.

Međusobna prepucavanja dva sidikata pacijenti još ne osjećaju drastično. U Domu zdravlja potvrđeno je da su ponuđene sve zdravstvene usluge. I sami pacijenti kažu da su zadovoljni uslugom.

ARMIN ŠARKIĆ, portparol JU Dom Zdravlja KS

Ne treba zamarati sa tim koji sindikat štrajka koji ne. Pacijent kao krajniji korisnik usluge ne smije i neće osjetiti da je štrajk. Tako je dogovoreno između sindkata i menadžmenta.

Dok se nastavlja razmimoilaženje sindikalnih stavova i parcijalni štrajk zdravstvenih radnika, građani se nadaju da to neće utjecati na kvalitet zdravstvenih usluga u Kantonu Sarajevo.

Pogledajte video:

Radnički media servis za Zapadni Balkan
Atrakcija