Štrajk prosvjetara u USK se nastavlja

Autor  Sep 06, 2019

Obavještavamo javnost da proteklu sedmicu nismo bili pozvani od strane Vlade  USK-a da za pregovaračkim stolom dogovorimo prekid štrajka' , stoji u saopštenju Sindikata osnovnog obrazovanja USK.

Saopštenje prenosimo u cijelini:
Možemo vas obavijestiti da se štrajk nastavlja  i u idućoj sedmici. Obilazeći škole po terenu koje su u štrajku danas smo bili u posjeti i JU OŠ "Suljo Mirvić" Kondor. Zatekli smo radnike koji se pridržavaju minimuma poslova regulisanih u Kolektivnom ugovoru, koji su samoinicijativno organizirali nastavu u devetim razredima, jer  tako nalaže minimum poslova a da pritom nemaju imenovani Skolski odbor, direktora i još  uz to sve sekretar njihove škole je trenutno na bolovanju.

Radnici su od maja mjeseca bez svih ovih upravljačkih struktura, a za sve ovo nadležna Vlada USK-a i Ministar obrazovanja.
U ovoj školi, po saznanjima koja smo dobili, radnici sa liste tehnološkog viška nisu odjavljeni, niti škola može primiti bilo koga sa liste tehnološkog viška, zbog nepostojanja osobe koja je odgovorna za ove poslove.
Napominjemo da za ovu obavezu Vlade nije potreban novac i da su za ovo isključivo odgovorni Vlada USK-a i Ministar obrazovanja. Pozivamo roditelje i učenike na razumijevanje i strpljenje.

Radnički media servis
Atrakcija