Rudari iz jama ne izlaze dok se problem ne riješi Istaknuto

Autor  Sep 10, 2019

Nisu danas samo protesti pred Vladom FBiH, već i u rudnicima, rekao je za Radnički media servis Sinan Husić, predsjednik Saveza sindikata radnika rudnika FBiH.

"500 rudara danas će biti prisutno na protestima ispred Vlade F BiH u Sarajevu,  a rudari koji danas siđu u jame u prvoj smjeni, neće izaći dok se naš problem zbog kojeg protestujemo - ne riješi. Radi se o jami Stranjani, Staroj jami te jami Sretno u Brezi, odakle rudari iz današnje prve smjene neće izaći dok zahtjevima Sindikata ne bude udovoljeno", rekao je Husić za Radnički media servis.

"Idemo do kraja, reći ćemo ko je sistematski uništavao rudnike i postavljamo pitanje : Koliko trebamo nakopati da bi se drugima nadijelilo?", kaže Husić i napominje da ljudi godinu dana poslije izbora i ne formiranja vlasti sjede u institucijama i ništa ne rade, a primaju plate, a sada hoće rudarima da smanjuju plate."

Kako je najavljeno iz Saveza sindikata radnika rudnika FBiH, rudari idu u generalni štrajk koji su najavili za petak, 13. septembar, a očekuju da će rudari u Brezi i Zenici imati podršku i drugih rudnika u koncernu

Radnički media servis

Atrakcija