Rudari idu u generalni štrajk, bez dogovora sa Vladom Istaknuto

Autor  Sep 10, 2019

Samostalni sindikat radnika rudnika Federacije Bosne i Hercegovine ostaje pri svojoj odluci o stupanju u generalni štrajk 13. septembra, a oko 200 rudara iz rudnika mrkog uglja u Zenici i Brezi odlučilo je da od danas ne izlazi iz jame, izjavio je Sinan Husić, predsjednik Samostalnog sindikata radnika rudnika FBiH.

“Izašli smo s jednog jako složenog sastanka. Naspram ovoga što smo mogli čuti, uvažavajući sve stavove, sindikat rudnika ostaje pri odlukama koje su uspostavljene. 13. septembra stupamo u štrajk u Zenici i Brezi. Od jutros imamo oko 200 stotine radnika u rudnicima u Zenici i Brezi koji su najavili da neće napustiti jame. Žao mi je, pokušali smo da dođemo do rješenja, ali ovo postaje jako teška omča oko vrata radnicima, šta će se dešavati vidjet ćemo. Sve vrijeme, par godina iza nas smo pokušavali sudjelovati u socijalnom dijalogu, nismo se vodili populizmom, sada smo gdje jesmo i vidjet ćemo gdje dalje”, kazao je Husić i dodao:

“Da im je žao što kada su vidjeli sve snage koje čuvaju zgradu Vlade jer nismo mi došli da pravimo probleme”, zaključio je on.

Više od 500 članova Samostalnog sindikata radnika rudnika Federacije Bosne i Hercegovine okupilo se danas ispred zgrade Vlade Federacije Bosne i Hercegovine. Oni su jutros autobusima krenuli iz Zenice, a na skup upozorenja su se okupili nezadovoljni primjenom kolektivnog ugovora. Njihov osnovni zahtjev je, kako su kazali, obezbijediti mogućnost primjene aktuelnog kolektivnog ugovora za rudnike mrkog uglja u Zenici i Brezi.

Husić je nakon sastanka s federalnim ministrom energije, rudarstva i industrije Nerminom Džindićem i predstavnicima Elektroprivrede BiH, izjavio da na današnjem sastanku nije postignut dogovor i da će odluka o generalnom štrajku u rudnicima mrkog uglja Zenica i Breza stupiti na snagu 13. septembra.

“Od jutros imamo blizu 200 radnika u rudniku Zenica, te u rudniku Breza koji su odlučili da nakon prve smjene ne napuste prostorije u kojima borave. Mi ćemo poslije ovog skupa otići u Brezu i Zenicu da vidimo u kakvim uslovima ti ljudi borave”, rekao je Husić.

Istakao je da su na sve načine pokušali doći do rješenja ali da je problematika jako složena. Dodao je da je predstavnicima Vlade FBiH i prije današnjeg sastanka poručio da rudare neće podijeliti na one iz Breze i one iz Zenice.

Nezadovoljstvo rudara kulminiralo je prošle sedmice, nakon što je Porezna uprava FBiH uputila konačna rješenja o izvršenju zbog dugovanja za doprinose od blizu 14 miliona KM. Zbog toga je upitna isplata primanja rudara, a rudari iz Zenice su u petak obustavili proizvodnju.

Direktor Jašarević je kazao da su stavovi EPBIH istovjetni stavovima ministra, a to je da EPBIH želi da recitalizira proizvodnju u svim rudnicima koncerna i da zajedno sa Vladom nadu rješenje za reorganizaciju.

“Koliko god se trudili za rudnik Zenica nismo našli rješenje, jer zbog smanjene proizvodnje EPBiH ne može u skladu sa svojim aktima iznaći rješenje ”, zakljucio je.

Situacija je jako kompleksna, kazao je ministar Džindić i dodao da je Vlada od 2015. do 2019. aktivirla da se obaveze poreske moraju plaćati.

“Večina rudnika danas redovna servisira tekuće obaveze. Jučer smo informisali kompletan sastav, gdje smo informisani da su računi rudnika Zenice i Breze blokirani. Žao mi je što se danas ponovo dovodi paket Breza i Zenica, a jučer je dogovorena Breza i direktor EPBIH je obećao da ce biti uplaćen novac do petka. To su zaključci od jučer i niko nije spomenuo da je Zenica dužna 141 milion prema poreznoj upravi i zato je porezna uprava reagovala.

“Treći zaključak je bio da EPBiH ide u reorganizaciju rudnika. Danas smo ovdje po zahtjevu sindikata za sastanak za Vladu FBIH, u zahtjevu je da se deblokiraju računi Breze i Zenice, stvaranje boljih uvjeta u rudnicima, da se pronađu krivci i da se uradi rekalkulacija cijena uglja. Na osnovu ovih zahtjeva, mi smo formirali zaključke. Restruktuiranje će se uraditi, mora se bolje upravljati svim rudnicama i EPBiH, dali smo deset dana da se riješi pitanje u rudnicima Breza i Zenica. Vlada FBiH će razmatrati na narednoj sjednici kako da se sanira situacija u Zenici", rekao je Džindic.

Današnji štrajk je trebao da bude ispred EPBiH, istaknuo je Džindić i dodao da je uprkos svemu tome Vlada FBIH tu da se riješi problem.

“Rudnik u Zenici na jednu proizvedenu tonu stvara minus od 200 maraka. Pa tako je bolje da idemo u reprogam ili gašenje u narednih 60 dana jer bolje da ne prozivodima nego da se ide u minus”, rekao je on.

Džindić je zamolio Husića da razgovora sa rudarima i da se nade rješenje kako da rudnici rade i nesto zarađuju.

“Dalje ovako ne možemo, jer bolje je da ne radimo i da se ne prave gubici. Reagovao sam tek kada sam dosao na mandat. Struktura koja je danas uspostavljena ne funkcionisa, sve mora biti puno jasnije i upravljivije”, rekao je Dzindic.

Direktor Elektroprivede Bajazit je kazao da se pitanje rudara i rudnika neće riješiti štrajkovima i ostajanjem u jami, pozvao je sve rudare da izadu i da zajedno riješe probleme.

Ulic au kojoj su bili rudari i koja je cijeli dan bila blokirana nakon zavšenog sastanka je odblokirana...

Nakon završenih protesta rudari su pokupili smeće sa ulice i poručili da poslije njih ništa prljavo neće ostati.

Radnički media servis

Atrakcija
Izvor: Radiosarajevo.ba Anadolija