Muzur o rudarima: Građevinci bili isto tretirani, sad nam stranci izvode radove Istaknuto

Autor  Sep 12, 2019

Poslanik Naroda i pravde u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH Nermin Muzur gostovao je u jutarnjem programu N1. Govorio je o proteklim sjednicama PD PS FBiH, problemu u Zavodu za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine Pazarić te o štrajku rudara.

"Bila je treća sjednica Parlamenta Federacije i nažalost nismo usvojili dnevni red. Na dnevnom redu te sjednice bilo je puno značajnih pitanja o kojima smo sigurno trebali raspravljati. Tu je bio i izvještaj o radu Vlade, aktuelna situacija kada je u pitanju Aluminij", kazao je Muzur.

Govoreći o proteklom štrajku rudara, kritikovao je riječi premijera Fadila Novalića te ukazao na neke kontradiktornosti:

"Nazvao je ekscesom to što je 150 rudara u jami i štrajkuju pod zemljom. Prezentovao je u svom prvom izlaganju da je to potpuno neperspektivna grana, da su rudnici nešto što bi se trebalo zatvoriti, da su rudari radna snaga koja će vrlo brzo ostajati bez posla i na tržištu rada u Federaciji kao imamo potrebu za drugim poslovima i oni bi se trebali zapošljavati u drugim branšama."

"Prošle godine je čini mi se 61 milion dobiti imala Elektroprivreda. 80 posto materijala za finalni njihov proizvod su rude koje proizvode rudari a 20% dolazi iz obnovljivih resursa. Dolazimo u potpunu konfuziju jer vidimo da priča premijera o neperspektivnosti je neskaladna. Poslije je govorio da nije to tako mislio", dodao je Muzur.

Izrazio je i bojazan da će rudnici u BiH biti zatvoreni te da će ta grana preći u ruke stranaca:

"Ugašene su mnoge građevinske firme, pa smo juče na Federalnom parlamentu imali situaciju da raspravljamo kako nije više velika potreba u rudarstvu, ali jeste u građevinskom sektoru. U nekom prethodnom periodu su i te građevinske firme vjerovatno isto ovako tretirane da nisu perspektivne. One su ugašene, ne postoje i sad nam strane firme izvode radove u BiH."

"Vlada služi sama sebi" rekao je Muzur a prema njegovom mišljenju to se najbolje vidjelo na prethodnim sjednicama Vlade FBiH na kojima se delegiraju tačke koje su njima potrebne.

Atrakcija