Nema dogovora Sindikata zdravstva i Vlade KS Istaknuto

Autor  Okt 02, 2019

Sindikat radnika u zdravstvu u Kantonu Sarajevo saopćio je da dogovor nije postignut ni u današnjem razgovoru s predstavnicima Vlade Kantona Sarajevo te su najavili proteste za 7. oktobar, ispred zgrade Vlade Kantona Sarajevo.

Predsjednik Sindikata prim. dr Edo Selimić kaže da će za vrijeme protesta primati samo hitne slučajeve.

"Pokušavamo da izvučemo granski kolektivni ugovor, naša prava i time 7.500 uposlenika u zdravstvu u Kantonu Sarajevo dovedemo u neke mirnije vode", kazao je.


Predsjednik Sindikata JU Apoteke Sarajevo i član pregovaračkog tima Kemo Delihasanović precizira da će 7. oktobra protesti biti od 12.00 do 14.00 sati, a očekuju veliki broj zdravstvenih radnika.

Ministar finansija u Vladi Kantona Sarajevo Amir Kovačević kaže da su interesi pacijenata i za njih na prvom mjestu te naglasio 'mi ćemo tražiti alternative, ima ih raznih'. Podsjeća da, kako je rekao, kao ljudi od odgovornosti žele da zaštite javno dobro u ovom gradu i Kantonu.

"Želimo da se ovo što prije okonča, ali nismo spremni da pristajemo na ponude koje nisu adekvatne i u ovom trenutku nisu moguće i ostvarive", naglasio je.

Sindikat radnika u zdravstvu u Kantonu Sarajevo u štrajku je od 2. septembra, javila je Onasa.

Članovi Sindikata radnika u zdravstvu Kantona Sarajevo u ponedjeljak – 7. oktobra izlaze na proteste pred Vladu Kantona Sarajevo.

HAYAT: SELIMIĆ NAKON SASTANKA: VLADA KS IMA NOVU ŠARENU LAŽU

Kazao nam je to dr. Edo Selimić, predsjednik ovog Sindikata, nakon današnjeg, kako nam je ranije rekao, zadnjeg sastanka sa pregovaračkim timom Vlade KS.

Odustali smo od svega što smo mogli, osim od koeficijenata. Ni na to danas nisu pristali. Izgubili smo dva sata, a nismo se dogovorili ništa. Pregovarački tim Vlade KS pred nas je izašao sa novom šarenom lažom, a to je da je ministar finansija Vlade KS Amel Kovačević bio na sastanku kod premijera Vlade FBiH Fadila Novalića, na kojem su bili ministri svih deset Kantona i na kojem je on njima ispričao kako ide novi porez, kako će za zdravstvo biti tri posto manje novca, kako su to velike pare koje će nedostajati. Zbog tih novih zakona oni sad traže više vremena kako bi napravili novu finansijsku procjenu, a to, kako su nam rekli, mogu tek u utorak. Drugi prijedlog im je bio da vide koliko će im ostati para u Zavodu zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo, pa to što im ostane, oni bi usmjerili na plaće zdravstvenih radnika. To se u čaršijskom žargonu kaže: “Dođem ti.” Jedino što je bilo lijepo na današnjem sastanku je haljina Amele Sofić, ministrice zdravstva Kantona Sarajevo i to sam im rekao – kazao nam je razočarano dr. Selimić nakon još jednog sastanka sa pregovaračkim timom Vlade KS.
Selimić je danas pozvao i pacijente da im se pridruže na protestima u ponedjeljak ispred zgrade Vlade Kantona Sarajevo.

Atrakcija

  1. Najnovije

Kalendar

« Januar 2020 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31