Vardo: Ni jedan radnik neće ostat bez posla / O sudbini jame ‘Stranjani’ nakon detaljne analize struke Istaknuto

Autor  Okt 02, 2019

- Sindikat može reći da ni jedan radnik neće ostat bez posla, čega ćemo se mi držati. Struka treba da odrediti šta ćemo raditi i kako, mi ćemo pregovarati i izvući najbolje za radnike - kaže Nijaz Vardo, predsjednik Sindikata RMU Zenica.

Novi menadžment Zavisnog društva Rudnika mrkog uglja Zenica, koji je imenovan krajem prošle sedmice, hvata se u koštac s problemima u ovom preduzeću. Dok ne bude donijet konačan plan sanacije Rudnika prema odluci Vlade Federacije, cilj je stabilizovati proizvodnju i smanjiti troškove.

Rudnik mrkog uglja Zenica u septembru je imao blokadu računa, neisplaćene tople obroke, radnički neposluh, proteste, sastanke i na kraju ostavku direktora Nevzeta Vrškića na zahtjev resornog ministra Nermina Džindića. Uzrok - ukupni dug prema Poreznoj upravi od 141 milion maraka, kao i naznaka neprofitabilne proizvodnje u jamama Stranjani i Staroj jami. Novi menadžment priprema kratkoročne mjere, objavila je FTV.

- Sve te kratkoročne mjere usmjerenu su na stabiliziranje procesa proizvodnje i smanjenje traškova poslovanja. Te kratkoročne mjere ćemo poduzmati dok se ne donese plan sancije rudnika koji bi se trebao raditi u roku od 60 dana, povodom zaključka Vlade Federacije od 19. septembra 2019. - navodi Edin Pašić, v.d. direktora RMU Zenica.

Cilj je od rudnika napraviti samoodrživo preduzeće, te se čeka detaljna analiza struke nakon koje će se znati sudbina jame “Stranjani”, koja zbog veoma složenih strukturno-tektonskih poremećaja u prvih devet mjeseci ove godine ima proizvodnju 50% manju od planirane.

- Ako struka kaže da su ti pogoni neprofitabilni i da ne mogu biti samoodrživi, treba ih zatvoriti jer neće moći preživjeti u rudniku koji bi trebao da posluje samoodrživo - ističe Pašić.

U zeničkom rudniku zaposleno je oko 1.500 radnika.

- Sindikat može reći da ni jedan radnik neće ostat bez posla, čega ćemo se mi držati. Struka treba da odrediti šta ćemo raditi i kako, mi ćemo pregovarati i izvući najbolje za radnike - kaže Nijaz Vardo, predsjednik Sindikata RMU Zenica.

- Rade se planovi, ali ni u jednom od tim planova niej predviđena mogućnost da bi neko mogao ostati bez posla - zaključuje Pašić.

U jami Raspotočje u toku je sanacija i ispumpavanje vode koja je prouzrokovala ogromne probleme. Očekuje se stabilizacija proizvodnje u drugoj polovini ovog mjeseca, a puni kapacitet iz ovog pogona tek početkom iduće godine.

Atrakcija

  1. Najnovije

Kalendar

« Januar 2020 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31