Protest zdravstvenih radnika ispred zgrade Vlade KS Istaknuto

Autor  Okt 07, 2019

 Ispred zgrade Vlade KS pčeli su protesti zdravstvenih radnika u Kantonu Sarajevo, gdje se okupilo više stotina zdravstvenih radnika.

Oni su poručili Vladi da neće odustati od svojih zahtjeva.

Kao što je poznato, ranije je održano nekoliko pregovora sindikata i pregovaračkom tima Vlade KS, ali bez konkretnog rezultata. Zdravstveni radnici, između ostalog, traže povećanje plate i izjednačavanje koeficijenata, dok Vlada s druge strane poručuje da nemaju novac za to.

Saudin Sivro, predsjednik Sindikata osnovnog obrazovanja KS je danas na protestima pružio podršku kolegama i apelirao da se na zdravstvu ne treba štedjeti.

- Nikad nismo rekli da smo protiv ulaganja, ali najbolje ulaganje je ulaganje u plaće. Ako Vlada ne izdvoji sredstva, opet će se desiti serija protesta. Zdravstveni radnici traže kolektivni ugovor koji nemaju. Drugi razlog je da se svi koeficijenti jednako raspodjele - kazao je Sivro za Avaz.

Predsjednik Sindikata zdravstva KS Edin Selimić uoci odrzavanja protesta je kazao da je dobio informacija da je generalni direktor Doma zdravlja poslao dopis koji, kako on kaže opstruira proteste.

- Iz Doma zdravlja sam dobio poruku da je generalni direktor Doma zdravlja poslao dopis, pola sata prije okupljanja radnika na ovom protestu, jer je već masa ljudi krenula, da niko ne smije napustiti radno mjesto jer je to teža povreda radne discipline. Na sve moguće načine vlast opstruira - kazao je Selimić.

On isitče da nastavalju sa generalnim štrajkom, te da će organizirati hitnu skupštinu da odluče šta i kako dalje da rade.

- Što se tiče pacijenata mi smo pokazali da su nam na prvom mjestu. Tako da masu stvari koje smo radili radili smo mimo ugovora, pokazali smo koliko smo mi za pacijente - zaključio je on.

Podsjećamo, ranije je za "Avaz" Edo Selimić, predsjednik Sindikata kazao da su zdravstveni radnici spustili sve ljestvice, te naglasio da se dalje više ne može.

- Nemamo mi očekivanja, iz prostog razloga što smo u pregovorima od februara ove godine i ignorirani smo sve vrijeme. Bukvalno smo prisiljeni da izađemo na ulicu. Idemo i borit ćemo se i dalje - kazao nam je Selimić.

Inače, zdravstvene radnike danas su na protestima podržale kolege iz obrazovanja. Protesti će trajati dva sata.

Radnički media servis
Atrakcija