Sindikat rudnika FBiH sponzor akcije i oznake „Radnička preporuka za kupovinu – Kupujmo solidarno“ Istaknuto

Autor  Okt 15, 2019

Samostalni sindikat radnika rudnika FBiH podržao je akciju i oznaku „Radnička preporuka za kupovinu – Kupujmo solidarno“ i zvanično je sponzor ove akcije i oznake. Predsjednik Samostalnog sindikata radnika rudnika FBiH najavio je da će ovu akciju podržati i članice ovog sindikata.

„Za nas rudare od izuzetne je važnosti da se razvijaju modeli koji će uticati da se u našem društvu i državi cijeni rad jer rudari zavise od toga koliko je rad i radnik cijenjen. Vrlo je važno da radnici i sindikati podrže ovu akciju i oznaku jer ona će biti vodič u kupovini i model koji će tjerati poslodavce da cijene rad i radnike, a to znači i zaustavljanje iseljavanja, posebno mladih, te rast standarda radnika i cijelog društva. „Radnička preporuka za kupovinu –Kupujmo solidarno“ je efikasan i uticajan tržišni model borbe za prava zaposlenika i radnika kojim će se radnici kao kupci orgnizirati da konačno skrenu pažnju na poslodavce koji poštuju radnička prava kupovinom proizvoda i usluga od tih kompanija. Moja podrška i podrška Sindikata rudnika FBiH ovoj akciji i oznaci je vrlo snažna i pozvaćemo rudare da kupuju proizvode i usluge sa ovom oznakom“, rekao je Sinan Husić, predsjednik Samostalnog sindikata radnika rudnika BiH obrazlažući sponzorstvo akciji i oznaci „Radnička preporuka za kupovinu – Kupujmo solidarno“.

Projekt brandiranja radničkih prava označava početak nove faze u borbi za radnička prava u kojoj se primjenjuje model direktnog tržišnog uticaja radnika pri kupovini proizvoda i usluga. Cilj je putem certifikata i oznake upoznati javnost o kompanijama koje posebno poštuju prava radnika te uticati na tržište da se određuje na korištenje usluga i proizvoda onih kompanija koje posjeduju ovu oznaku.

Brandiranjem radničkih prava zapravo se želi stvoriti ambijent u društvu da kompanije koje nose ovu oznaku dobiju veću prednost i pažnju kupaca i klijenata odnosno da konceptom solidarne kupnje proizvoda i usluga tržište kazni i bojkotuje one koji su izrabljivači.

Zašto bi kupovali od kompanije, ako je plata radniku u toj kompaniji 500 ili 600 KM i ako ne može ovjeriti knjižicu ili mu se ne uplaćuje staž? Solidarna kupovina teži stvaranju ambijenta u kojem će se kompanije takmičiti u povećanju prava i plata radnika te shvatiti da je u današnje vrijeme to najefikasniji marketinški potez.

Radnički media servis

Atrakcija