Uprava zeničkog rudnika suočena s novim problemima

Autor  Okt 31, 2019

Dok traju aktivnosti na stabiliziranju proizvodnje u pogonu Raspotočje, gdje je mehanizovana širokočelna oprema još van funkcije, Uprava zeničkog rudnika suočava se s novim problemima. Grupa radnika podnijela je zahtjev za zaštitu prava iz radnog odnosa zbog neuplaćivanja doprinosa. Neispunjavanje ovih zahtjeva otvora prostor za tužbu, čiji bi ishod mogao biti poguban za ovaj rudnik, objavila je FTV.

Uprava zeničkog rudnika suočava se sa zahtjevom za zaštitu prava iz radnog odnosa u vezi s uplatom doprinosa za PIO, koje u aktuelnoj situaciji ne može ispuniti. 72 radnika traže uplatu doprinosa koji se, nažalost, kao i u većini rudnika, izmiruju retroaktivno, prilikom penzionisanja radnika.

- Kako pristižu zahtjevi tako se stiče dojam da radnici postaju svjesni šta bi to moglo u konačnici da znači i za njih i za ostale komorate, odnosno, za sudbinu Rudnika Zenica - kaže direktor ZD RMU Zenica Edin Pašić.

Podnosioci zahtjeva nisu željeli pred kameru, ali su, podsjećamo, ovaj potez najavili kada su, zbog zatvaranja pogona Stranjani, štrajkali u jami.

- Nemamo više izbora, idemo da predamo tužbu za neplaćene doprinose PIO/MIO. Nemamo podršku naših komorata ni iz Raspotočja ni iz Stare jame ni od sindikata. Tako da, nema mene nek nema nikog, šta ja mogu više - poručio je tada Elmedin Ćorić, rudar pogona Stranjani ZD RMU Zenica.

Tužba, međutim, može uslijediti ukoliko poslodavac u zakonom predviđenom roku ne odgovori na postavljeni zahtjev, odnosno ne osigura uplatu doprinosa. Dugoročno, te bi tužbe, kažu u Upravi, mogle ugroziti opstanak rudnika. Tog problema svjesni su i u rudničkom sindikatu.

- U prosjeku, jedna tužba košta oko 50.000 KM. Ukoliko bi, recimo, 50-100 radnika ostalo pri tim tužbama, to bi bio kraj - ističe Pašić.

- Sindikat ih je zamolio da povuku tužbe jer će nas to dovest u stečaj i zatvoriti rudnik. To je problem svih. Neće dobit plate, topli obrok - kaže Nijaz Vardo, predsjednik Sindikata ZD RMU Zenica.

Osim postupaka koji su u toku, Upravi rudnika problem predstavlja i izmirenje pravosnažnih presuda po sličnim tužbama uposlenika, koji su u međuvremenu napustili rudnik. Dug zeničkog rudnika po osnovu doprinosa iznosi 114 miliona maraka, od čega su samo za PIO obaveze 56 miliona, objavila je FTV.

Radnički media servis

Atrakcija