Zabrana rada nedjeljom i u BiH? Istaknuto

Autor  Nov 01, 2019

Zaposleni u sektoru trgovine u Crnoj Gori više ne rade nedjeljom. Promjenom Zakona o unutrašnjoj trgovini, Vlada Crne Gore pokušat će da na takav način promijeniti dugogodišnje kupovne navike građana ove države.

Glavnu motivaciju prilikom donošenja odluke premijer Crne Gore Duško Marković našao je u zaštiti prava radnika. Na vladinom Tviter profilu, opisana je ovo kao pozitivna vijest za oko 37.000 radnika zaposlenih u sektoru trgovine.

Odluka crnogorske Vlade predvidjela je i one koji su izuzeti od zabrane rada nedeljom jer su ocijenjeni kao neophodni za nesmetano funkcionisanje društva. Na spisku su apoteke, specijalizovane prodavnice ili kiosci za prodaju hljeba, pekarskih proizvoda i kolača i druge.

Institucija Ombudsmena za ljudska prava Bosne i Hercegovine podržava inicijative sindikata u Bosni i Hercegovini o zabrani rada nedjeljom privrednim subjektima čiji rad nije nužan, što se prvenstveno odnosi na trgovačke centre, saopćila je ta institucija.

Ombudsmeni smatraju da bi zabrana rada nedjeljom značila korak ka poboljšanju prava radnika, stvaranju boljih uslova za rad i korak ka potpunijoj realizaciji prava na odmor i porodični život. Ombudsmeni ujedno ukazuju da je ovakva praksa pravilo, a ne izuzetak u razvijenim evropskim zemljama.

Ombudsmeni ne sumnjaju u potrebu reforme radnog zakonodavstva koje treba da prati zahtjeve tržišne ekonomije, ali podvlače neophodnost istovremenog jačanja garancija radnicima da neće biti oštećeni u ostvarivanju osnovnih prava iz radnog odnosa, prenosi Fena.

Radnički media servis
Atrakcija