Veliki protest u Hrvatskoj

Autor  Nov 25, 2019

U hrvatskim osnovnim i srednjim školama danas je nastavljen štrajk do ispunjenja zahtjeva za povećanje koeficijenta složenosti poslova za 6,11 posto, a u podne se na zagrebačkom glavnom trgu u organizaciji sindikata održava protest na kojem se očekuje na hiljade nastavnika iz cijele zemlje.

Protest u organizaciji sindikata obrazovanja pod sloganom "Hrvatska mora bolje" počinje u podne.

Štrajk zaposlenih u osnovnim i srednjim školama traje od 10. oktobra kada je vlada odbila zahtjeve školskih sindikata, a nakon cirkularnog štrajka, u okviru kojeg su samo povremeno štrajkovale sve škole, od prošlog utorka odvija se opšti štrajk i nema nastave. Predsjednik Nezavisnih sindikata zaposlenih u srednjim školama Branimir Mihalinec rekao je jutros za Hrvatski radio da bi štrajk mogao da završi u četvrtak u slučaju da danas dođe do dogovora s vladom, prenosi Beta.

"Ako danas budu pregovori i ako danas dođe do nekog rješenja, sutra i prekosutra bi se sproveo referendum u našem članstvu, odnosno izjašnjavanje o prijedlogu. Za to su nam potrebna barem dva dana", rekao je Mihalinec.

Od početka protesta vlada nije željela da pregovara sa sindikatima o povećanju koelficijenata, već im je nudila povećanja plata kroz povećanje osnovice. Tek krajem prošle sedmice, pošto je uslijedio opšti štrajk i najavljen veliki protest u Zagrebu poslije prijetnji vlade da im dani u štrajku neće biti plaćeni, premijer je pozvao sindikate na razgovor o njihovim zahtjevima i u petak su održane konsultacije predstavnika sindikata i vlade.

Učesnici susreta nisu iznosili u javnost detalje razgovora, ali su sindikalni predstavnici, prvi put od početka štrajka, rekli da bi uskoro moglo da dođe do dogovora i prekida najdužeg štrajka u sistemu obrazovanja u historiji Hrvatske.

Prije današnjeg protesta učitelji i nastavnici okupiće se kod zgrade Hrvatskog narodnog kazališta odakle će proći centralnim gradskim ulicama do glavnog zagrebačkog trga gdje skup simbolično počinje u 12.05.

Sindikati očekuju da na skup dođe više od 15.000 njihovih članova iz cijele zemlje, ali i brojni Zagrepčani.

Uz nastavnike je stalo i više od 50 drugih sindikata, koji su najavili dolazak na protest, ali i brojne organizacije civilnog društva, pojedinci iz javnog i političkog života, kao i roditelji okupljeni u grupe podrške na društvenim mrežama.

Premijer Andrej Plenković izjavio je krajem prošle sedmice da su štrajk nastavnika i veliki protest orkestrirani i "lijepo osmišljeni" pokušaj pred predsjedničke izbore 22. decembra, što su sindikati odbili ističući da iza njih ne stoji politika, već talas nezadovoljstva.

Oni su više puta isticali da je protest prevazišao početni zahtjev i da pokazuje duboko nezadovoljstvo učitelja i nastavnika odnosom prema njima u posljednjih 20 godina.

Atrakcija