Hrvatska policija ide u štrajk

Autor  Dec 22, 2019

Sindikat policijskih službenika u Hrvatskoj najavio je protest i štrajk, jer im nije pružena prilika da ponude prijedloge kako da poboljšaju materijalni položaj svojih članova, kao i prava koja se tiču krivičnopravne zaštite i lažnih anonimnih prijava.


Svoju odluku o protestu i štrajku Sindikat policijskih službenika najavio je u pismu upućenom premijeru Andreju Plenkoviću i ministru unutrašnjih poslova Davoru Božinoviću.

Ovaj sindikat je naveo da im nije pružena prilika da daju mišljenje i prijedloge o poboljšanju materijalnih prava koja se tiču najnižih plata u državnoj službi, kao i drugih prava kao što su krivičnopravna zaštita policijskih službenika i zaštita od lažnih anonimnih prijava.

Sindikat je izrazio nezadovoljstvo visinom plata, kao i postignutim dogovorom o tome sa tri sindikata, jer plata najmanje plaćenog policijskog službenika neće dostići iznos koji je obećao resorni ministar, a riječ je o pet hiljada kuna (oko 1.300 KM).
Iz Sindikata policijskih službenika su poručili da su najmanje plaćeni policijski službenici koji neposredno primjenjuju policijska ovlaštenja na terenu i kojima su svakodnevno ugroženi život i zdravlje, posebno danas u vrijeme migrantske krize.
– Svjedočimo svakodnevnom krivičnom progonu policijskih službenika koji su prilikom obavljanja policijskih poslova i primjenom policijskih ovlaštenja pravilno, zakonito, opravdano upotrijebili sredstva prisile. Ni o tom pitanju ništa nije učinjeno iako je bilo inicijativa, kako od ovog sindikata tako i od drugih sindikata i udruženja – naglasili su u Sindikatu.

Isto tako, kako su naveli iz Sinidkata policijskih službenika, ništa nije učinjeno na tome da budu zaštićeni od lažnih anonimnih prijava niti je regulisano koja su to prava policijskog službenika u takvom slučaju, kada ga istražuju zbog neosnovanih i anonimnih prijava i na taj način se nad njim obavlja mobing.

– To nas ne čudi, jer takve anonimne prijave najviše služe sistemu za međusobna razračunavanja prema onima koji nisu poslušni i podobni i kada nekog takvog treba smijeniti s rukovodeće pozicije – navedeno je u saopštenju Sindikata policijskih službenika.

Sindikat policijskih službenika je četvrti sindikat po broju članova od devet sindikata koji djeluju u Ministarstvu unutrašnjih poslova Hrvatska.

Atrakcija