U Sindikatu opet ključa: Melez najavljuje kongres, Šatorović o tome ništa ne zna Istaknuto

Autor  Feb 01, 2020

Komentarišući zahtjev SSSBiH da najniža plata bude 1.000 KM, Melez kaže da je to, ustvari, Šatorovićeva agonija

Za 12. februar, tačno u podne, zakazan je kongres Saveza samostalnih sindikata BiH. Tu odluku donijelo je 18 granskih sindikata, članica SSSBiH. Očekuje se, između ostalog, da budu izabrani novi organi Saveza, a jedna od tačaka dnevnog reda je “donošenje odluke o stavljanju van snage svih odluka sa vanrednog kongresa SSSBiH od 21. oktobra 2018. godine”, piše Oslobođenje.

Prodata imovina


Bajro Melez, predsjednik Sindikata metalaca FBiH, koji je ujedno i jedan od članova Organizacionog odbora za održavanje novog kongresa, za Oslobođenje kaže da je inicijativa za njegovo održavanje najprije potekla od deset industrijskih sindikata.

- Nakon toga je 18 granskih sindikata pristupilo održavanju novog kongresa, ali ističem da je poziv upućen svim granama. Izvršili smo deblokadu Ekonomsko-socijalnog vijeća i moram reći da u ESV-u imamo ljude koji su izabrani legalno i predstavljaju SSSBiH. Također, želim istaći da smo godinu i po bili taoci Saveza u kojem sam i ja učestvovao kao metalac. A taoci smo bili, jer nismo ni zarez napravili u pregovorima s poslodavcem ni s Vladom. Ovo će biti kongres SSSBiH, pravi kongres, kaže Melez.

No, ne treba zanemariti činjenicu da je Melez u Savezu, na čijem je čelu Selvedin Šatorović, u maju prošle godine podnio ostavku na funkciju potpredsjednika Saveza i člana Predsjedništva UO SSSBiH.

A gdje je Statut


- Ostavku na sve funkcije sam podnio, jer se ništa nije uradilo onako kako se obećalo na kongresu u Zenici. Zamislite da ja kao potpredsjednik Saveza tražim od predsjednika da mi dostavi Statut i on ga nema. Ili, ja sam bio u komisiji za imovinu SSSBiH i tražio sam da mi se dostavi dokumentacija o tome šta je prodato od imovine Saveza i koliko je sredstava utrošeno. Ni to nisam dobio i takvih primjera je mnogo. Onda sam iz revolta dao ostavku i pristupio formiranju industrijskih sindikata. Ti sindikati su potpisali dokument u kojem se obavezujemo da ćemo s ostalim granskim sindikatima održati kongres s ciljem da se izaberu novi organi Saveza, jer ovi organi do sada ništa nisu uradili. To smo htjeli da prekinemo i da napravimo Savez kakav je bio prije 4-5 godina, a bio je najbolji u regiji, tvrdi Melez.

Komentarišući zahtjev SSSBiH da najniža plata bude 1.000 KM, Melez kaže da je to, ustvari, Šatorovićeva agonija.

- Neka on u Zenici, gdje je član ESV-a, s tamošnjom vladom i poslodavcima napravi sporazum od 1.000 KM. Mi ćemo odmah napraviti od 1.100 KM. To je nemoguća misija. On provlači tu tezu, jer je “dotjerao cara do duvara”. Gotovo je, nema više. Prioritet svih prioriteta ovog saveza je opći kolektivni ugovor i minimalna plata od 70 posto prosječne plate u FBiH. Mi od toga nećemo odustati, napominje Melez.

S druge strane, Šatorović za Oslobođenje kaže da od nas prvi put čuje za održavanje kongresa 12. februara.

- Savez ima organe, odluke i prioritet SSSBiH u ovom trenutku je zahtjev za minimalnu plaću od 1.000 KM. Naravno da je potrebno naći sindikate koji će se zalagati da radnici rade za 400 KM, a da zauzvrat sindikalni lideri budu članovi upravnih ili nadzornih odbora ili da im se zapošljavaju članovi uže familije u javnim preduzećima, kao nagrada za rušenje Saveza ili kao nagrada za izdaju radnika. Mi nećemo odustati od 1.000 KM, kaže Šatorović.

Radničke plate


Onaj ko misli, nastavlja Šatorović, da radnik može da živi od 400 ili 500 KM, neka sam bude u toj situaciji nekoliko mjeseci i pokaže da je to moguće.

- Razumijem da će se praviti mnogo aktivnosti koje će pokušati da nas ometaju na putu ispunjavanja našeg zahtjeva, a jedna od tih aktivnosti je i ova. Radnici moraju znati da su ljudi koji to pripremaju oni koji žele da radnici rade za plate od 300, 400 ili 500 KM i da je to njihov osnovni cilj, da budu alibi Vladi FBiH zašto se ništa ne radi po pitanju poboljšanja statusa radnika, kategoričan je Šatorović.

Radnički media servis