Na N1 o izbornoj skupštini SSSBiH govore Kurtović i Hadžiabdić u Danu uživo

Autor  Feb 11, 2020

Organizacioni odbor za održavanje Skupštine Saveza samostalnih sindikata na čelu sa predsjednikom Samirom Kurtovićem i članom Mirzom Hadžiabdićem danas je gost emisije Dan uživo na N1. Emisiju možete pogledati u 16.30.

Predsjednik Organizacionog odbora za sazivanje ove skupštine i predsjednik Samostalnog sindikata državnih službenika i namještenika u organima državne službe, sudskoj vlasti i javnim ustanovama u FBiH Samir Kurtović i član Odbora Mirza Hadžiabdić gostovaće na N1 upravo nakon današenjeg sastanka Organizacionog odbora pred sutrašnju izbornu Skupštinu od koje se očekuje prekretnica na sindikalnoj sceni.

Podsjetimo, ranije je iz organizacionog odbora saopćeno:


"Kako bi dali svoj doprinos da Savez napokon počne da se bavi radničkim, a ne ličnim interesima pojedinaca, ovih 16 granskih sindikata je potpisalo odluku o održavanju Skupštine Saveza zakazenu za 12. februar, te su još 2 granska Sindikata najavila učešće, uz mogućnost da delegati još nekih Sindikata, iako su pod raznim pritiscima od tzv. rukovodstva Saveza, dođu i uzmu učešća u radu ove Skupštine. Javnost mora znati da su pod pritiskom i uposlenici Saveza samostalnih sindikata BiH, jer ih se ucjenjuje radnim mjestima i egzistencijom, i to, što je najžalosnije, od osoba koje bi trebale da štite radnike od takvih rukovodilaca i poslodavaca. Pozivamo sve one koji imaju bilo kakav vid pritisaka ili prijetnji da ne dođu na Skupštinu Saveza, o tome odmah obavijeste Organizacioni odbor i nadležne organe i institucije, kako bi iste istražili i poduzeli zakonom propisane aktivnosti".

Radnici, javnost i sindikalno članstvo, kažu, treba da znaju da se prema zvaničnim podacima iz Registra udruženja, kako na nivou Federacije, tako i na nivou BiH, za sindikate koji su članice Saveza u evidenciji vodi podatak o članstvu za više od 167 hiljada članova, od čega više od 140 hiljada predstavljaju Sindikati koji su potpisali i dostavili imena delegata za najavljenu Skupštinu. Očigledna je neistina da nema većine za održavanje Skupštine, ali mnogo smo se neistina i populizma naslušali od tzv. lidera Saveza SSSBIH, istaknuli su.

Skupština saveza je, poručuju, 12. februara 2020. godine je prilika da se rad Saveza i njegovih legalno izabranih predstavnika vrati u zakonske okvire, te istinsku ulogu zbog koje postoji i zbog koje mora da održi svoj kontinuitet u društvu.

"Jasno je da populizam ne prolazi, jer priča da sa ovim imaju nešto Vlada Federacije i Udruženje poslodavaca je još jedna sindikalna floskula Šatorovića, te još jedan u nizu pokušaja da se skriva iza neistina i obmana, umjesto da dođe na Skupštinu i podnese izvještaj o proteklom radu, obzirom da izvještaj o radu predsjednika Saveza, organa, uključujući i Nadzorni odbor, nije podnesen, niti usvojen već više od šest godina. Sindikalni predsjednici i predstavnici koji su organizovali i uzeli učešće u realizaciji zakazane Skupštine bave se sindikalnim aktivizmom, a ne populizmom i iza sebe imaju vidljive rezultate u okviru svojih granskih sindikata".

"Šatorović je imao više nego dovoljno vremena da pokaže šta može uraditi za Savez i radnike, pa je umjesto da se bavi poslom i ujedinjenjem, pravio suprotno, dodatno produbio jaz među sindikatima i bavio se sindikalnim populizmom uz podršku davno penzionisanih sindikalnih predstavnika, koji su njegove marionete i služe mu za neke brojke u nekim organima Saveza, a koji su svakako upitni iz ugla zakonitosti, jer je jasno i dokazano da ti organi sa njim kao predsjednikom nikad nisu upisani kod nadležnog Ministarstva, jer nisu ispunili zakonom propisane uvjete"

Također, svih devet industrijskih sindikata uzelo je učešće u organizaciji i realizaciji ove Skupštine, a po izjavi predsjednika Sindikata metalaca Bajre Meleza.

Radnički media servis
Atrakcija