×

Upozorenje

JUser: :_load: Nije moguće učitati korisnika sa ID: 45

Bosanac na Islandu: Ovdje imamo sve, ali nam fali naša Bosna Istaknuto

Autor  Feb 16, 2020

Rašid Ramljak je Bosanac, porijeklom iz Donjeg Vakufa, koji već skoro dvije decenije živi i radi na Islandu. U razgovoru za Anadoliju govori o tome kako mu je bilo u ovoj otočkoj zemlji kada je te 2005., kada je imao samo 25 godina, sam stigao na Island, o procesu navikavanja i općenito o ovoj zemlji poznatoj po gejzirima, vulkanima, ribolovu, ali posljednjih godina i po dobrom nogometu.

- Ovdje sam, eto, skoro šesnaest godina. Stigao sam na Island 1. januara 2005. godine. Došao sam uz pomoć prijatelja iz Bosne. On mi je mnogo pomogao da dođem ovamo. Odmah sam počeo raditi, već 2. januara u firmi za pakovanje ribe. Sjećam se da je bio veliki snijeg. U Bosni je tada život bio težak i samo zato sam i došao ovamo. Niko u našoj kući nije bio zaposlen. Slabo se živjelo. Noćima sam molio Boga da mi da neki izlaz i, eto, na kraju se to i desilo - kazao je Ramljak, koji od dolaska na Island živi u malom gradu Olafsviku u kojem živi oko hiljadu stanovnika.

Ističe kako mu je bilo posebno teško dok je sam živio na Islandu, ali brzo se oženio, nakon čega mu je, kako kaže, bilo mnogo lakše.

- Jedno vrijeme sam bio sam ovdje, bez igdje ikoga. U početku mi je bilo teško. Posao je bio težak, dok nisam naučio kako se radi posao i navikao se polako. U početku mi je bilo teško i bez Bosne. Njihov način života mi je bio dosta drugačiji. Teško je bilo naviknuti se na novi način života. Nekako sam ipak sve to izdržao. Tješio sam se, govoreći sebi da je u Bosni teška situacija i da je bolje što sam ipak na Islandu. Sada je sve mnogo ljepše. Dobili smo u međuvremenu sina i kćerku. Sretni smo ovdje, šta da kažem. Imamo ovdje sve, ali nam ipak fali naša Bosna - ispričao je Ramljak.Drugačiji vremenski uslovi na Islandu

Trebalo mu je dosta vremena da se navikne i na drugačije vremenske uslove u toj otočkoj zemlji u kojoj je klima mnogo drugačija nego na području Balkana.

- Island je baš hladna zemlja, ima i jakih vjetrova. Ove zime je vrijeme bilo baš loše. Uglavnom, zimi su noći duge, a dan traje oko dva-tri sata. Kako dolazi proljeće to se normalizuje. Krajem augusta je onda uvijek dan. Vidi se i danju i noću. Praktično nema mraka - ističe te dodaje da su stanovnici Islanda veoma prijatni i ljubazni ljudi koji vole pomoći drugima u nevolji.

- Islanđani su stvarno dobri ljudi. Vrlo su tolerantni prema drugim ljudima, prema strancima. Svako ima ista prava ovdje. Ne gleda se kako se ko zove, da li je musliman, kršćanin ili bilo šta. A i zemlja je lijepa, posebno za odmor. Ovdje se psihički možete lijepo odmoriti. Odlična je i za život, iako je mnogo skupa. Životni standard na Islandu je visok, ali je zato skoro sve vrlo skupo - priča ovaj Bosanac.

Na tom području, gdje on živi s porodicom, stanuje još šest porodica s područja Balkana koje su kao i Ramljak stigli u potrazi za boljim životom za sebe i svoju djecu.

- Ponekad se družimo kada imamo vremena. Većina je u početku radila u firmama koje se bave proizvodnjom ribe, a sada radimo u raznim firmama. Ovdje smo se baš navikli. Živi se lijepo, ali kad god se sastanemo pričamo o našoj Bosni. Bog zna dokle ćemo ovdje ostati. Ali, ako bih dočekao penziju, volio bih se vratiti jednog dana u Bosnu - kaže Ramljak.

Djeci pričaju o historiji, običajima i kulturi BiH