Švicarska osigurala zaposlenima 80% plaće sljedeća četiri mjesec Istaknuto

Autor  Mar 18, 2020

Alis Šujević živi u Luganu u Švicarskoj. Uspješna je poduzetnica. Vlasnica je restorana koji je od subote zatvoren. Boji se ekonomskih posljedica i smatra da će biti strahovite. Ipak, stanovnici regije Ticino imaju povjerenja u odluke iz Berna.

U ovoj bogatoj zemlji, tamošnja Vlada donijela je odluku da svi zaposleni imaju primanja u visini od 80% posljednjeg dohotka. Boji se koronavirusa. Njezina 48-godišnja prijateljica jedva je preživjela, objavio je HRT.

Kao što vidite zatvoreni smo u kući kao svi poslušni građani opisuje Alis Šujević stanje u Luganu. Slušamo i moramo kaže, jako poštivati odluke koje su donijeli u Bernu za sve nas.

- Situacija je vrlo, vrlo kritična, pogotovo u Ticinu, jer smo mi vrlo blizu Italije. Kao što svi znate, Italija je baza u Europi te velike katastrofe.

Grad je totalno prazan, sve je zatvoreno. Otvoreno je samo nekoliko trgovina za hranu.

- Ja imam jedan restoran, koji je od subote navečer zatvoren. S puno radnika.
Na sreću Švicarska je bogata zemlja i ona je osigurala fondove za pomoć malim i velikim firmama, pogotovo malim firmama i biznismenima. Četiri mjeseca ljudi, odnosno svi zaposlenici imaju pravo na 80% zadnjeg dohotka.

To im je navodi dobra solucija i trun svjetla u situaciji s koronavirusom za koju ne vjeruje da će se tako brzo okončati. Za sada je na snazi odluka da sve bude zatvoreno do 19. travnja.

- Škole su već desetak dana zatvorene. Mogu reći da su Švicarci vrlo poslušni, jer je grad stvarno prazan. Ako netko šeta, jer mi se za razliku od Talijana možemo još šetati,  ali ne u grupi, moramo poštivati razmak od dva metra, i taj virus nije opasan samo za starije ljude.Imam jako dobru prijateljicu koja je završila s 48 godina u bolnici i jedva izašla živa. Tako da to ne smijemo shvatiti da nije nešto ozbiljno, već je vrlo, vrlo ozbiljno.

Ističe kako imaju jako dobru Vladu, te smatra da su dobro reagirali.

- Mi vjerujemo i mislim da smo vrlo sretni jer u ovom katastrofalnom trenutku imamo u Vladi sedam osoba koje nas vode kroz ovaj vrlo težak period, i usprkos panici koja se vidi u pojedincima kada se netko prošeta, ali nekako osjećamo se svi zajedno i svi mirni, jer ćemo nekako morati svi zajedno izaći iz ove velike, velike krize. Posljedice će biti jako, jako velike. Nadajmo se da neće biti toliko mrtvih, kaže Šujević.

Što se tiče ekonomskih posljedica, to će, tvrdi, biti strahovito.

- Po meni, bit će moment prije i poslije ovog koronavirusa. U početku ništa neće više biti kao i prije.

Ipak do tada moli sve da se pridržavaju pravila.

- Da se ljudi što manje druže, da se ne druže ni u familiji međusobno, osim u kući, normalno. I da što manje izlaze da se taj virus što prije može pobijediti. Evo to je u Luganu, proljeće je, toplo je, a nikoga nema. Moramo biti mirni, strpljivi i čekati što će se dalje desiti. I ostati u kući zatvoreni, zaključuje.

Radnički media servis

Atrakcija


.