Zakon za rad od kuće u Njemačkoj: I poslije pandemije Nijemci namjeravaju omogućiti rad od kuće Istaknuto

Autor  Apr 27, 2020

Rad od kuće doživio je ekspanziju nakon izbijanja pandemije koronavirusa, a neke zemlje namjeravaju ga dodatno potencirati i u vrijeme kad se svijet riješi globalnog problema širenja zaraze.

Kako prenosi Reuters Hubertus Heil, njemački ministar rada, kazao je kako namjerava predložiti zakon koji će zaštititi pravo na rad od kuće i po okončanju pandemije, ukoliko postoje tehnički uslovi.

"Mogućnost da radi od kuće treba imati svako ko to želi i kome posao to dozvoljava, i po okončanju pandemije koronavirusa. Želimo omogućiti rad od kuće u većoj mjeri, ali ne na silu", izjavio je ministar za Bild am Sonntag.

On smatra da bi radnici mogli izabrati da rade od kuće stalno ili samo jednom ili dvaput sedmično te namjerava već ove jeseni predložiti pomenuti zakon, prenose agencije.

Heil kaže kako prve procjene ukazuju na to da je postotak zaposlenih u Njemačkoj koji rade od kuće povećan sa 12 na 25 posto tokom posljednja dva mjeseca i da sada iznosi oko osam miliona građana.

Znatno prije pandemije Heilova stranka SPD predlagala je sličan zakonski prijedlog, ali je njega odbilo udruženje poslodavaca.

Katrin Goering-Eckardt, liderica Zelenih, podržala je pravo na rad od kuće, ali je rekla kako vlada mora osigurati brzi internet svima.

"Rad od kuće ili mobilni rad moraju uvijek biti dobrovoljni i trebaju obvezujuća pravila. Niko ne bi trebao biti prisiljen na to, a rad od kuće ne smije dovesti do toga da posao postane neograničen", navela je ona u izjavi.

Atrakcija