Globalna otpuštanja: Svaka treća mala tvrtka otpuštala radnike kako bi opstala u koronakrizi Istaknuto

Autor  Jul 16, 2020

Svaka treća mala tvrtka u svijetu bila je primorana otpuštati radnike kako bi ostala otvorena u svibnju u uvjetima pandemije, pokazalo je Facebookovo istraživanje, istaknuvši teške posljedice pandemije u svjetskom gospodarstvu. Približno 26 posto malih i srednjih tvrtki, obuhvaćenih istraživanjem koje je proveo Facebook u suradnji s Organizacijom za gospodarsku suradnju i razvoj (OECD) i Svjetskom bankom, reklo je da su u razdoblju od siječnja do svibnja 2020. bile zatvorene.

Istraživanje je provedeno od 28. do 31. svibnja među više od 30.000 čelnica i čelnika malih kompanija iz više od 50 zemalja.

Među tvrtkama koje su radile u vrijeme kada je istraživanje provedeno, njih gotovo dvije trećine navelo je da su im prihodi smanjeni u posljednjih mjesec dana u usporedbi s istim razdobljem prošle godine, prenosi Hina.

Trećina manjih tvrtki koja je radila u vrijeme kada je anketa provedena izjavila je da su bile primorane smanjiti broj zaposlenih kako bi se uhvatile ukoštac s, kako ga nazivaju u izvješću, najvećim izazovom u životu.

"Pandemija Covida-19 nije samo javnozdravstvena već i gospodarska kriza koja izuzetno snažno pogađa male i srednje tvrtke”, navodi se u izvješću.

Male i srednje tvrtke s poslovnom stranicom na Facebooku ispitane su u prvom u nizu ciklusa prikupljanja šestomjesečnih podataka čiji je cilj istražiti utjecaj pandemije na manja poduzeća.

Epidemija novog koronavirusa primorala je vlade diljem svijeta na uvođenje karantene, što je zakočilo gospodarsku aktivnost i gurnulo neka gospodarstva u recesiju. Međunarodni monetarni fond (MMF) procjenjuje da će se globalno gospodarstvo ove godine smanjiti 4,9 posto.

Istraživanje Facebooka pokazalo je da su najteže pogođeni sektori fokusirani na potrošače. Oko 54 posto turističkih agencija i 47 posto manjih tvrtki koje posluju u ugostiteljstvu i organizaciji evenata reklo je da ne rade u trenutku kada se provodila anketa.

Pokazalo je i da su u većini zatvorenih tvrtki na čelnoj poziciji bile žene.

"Ne samo što je veći udio žena na čelu mikrotvrtki bez ijednog zaposlenog, već su male tvrtke kojima upravljaju žene koncentirane u sektorima koji su bili najviše pogođeni mjerama zatvaranja”, kaže se u izvješću.


Atrakcija