Piloti kao stujardese: U islandskoj kompaniji piloti služe putnike, stujardesama otkaz Istaknuto

Autor  Jul 20, 2020

Icelandair, nacionalna aviokompanija otočke zemlje, pokušava prebroditi finansijske probleme prouzrokovane korona virusom.

Icelandair, nacionalna aviokompanija Islanda, sa sjedištem u Rejkjaviku, odlučila je otpustiti kabinsko osoblje - sve stjuardese i stjuarde - u nastojanju da spasi kompaniju od finansijskih problema prouzrokovanih korona virusom, pa će umjesto njih, putnike služiti piloti.

"Piloti ipak neće mnogo vremena trošiti na guranje kolica kroz kabinu, nudeći piće i obroke, jer je ta usluga zbog virusa svedena na miniminum", saopćio je Icelandair tu odluku bez presedana, po kojoj će dio pilota sada brinuti o sigurnosti punika u kabini, prenosi Tanjug.


Kratka obuka za piloteStjuardi i stjuardese odgovorni su za sigurnost putnika, i to je njihova prva i najvažnija uloga u aviokompaniji, za šta prolaze kroz višesedmične obuke.

Nejasno je kako će piloti za nekoliko dana spremiti za novu ulogu, jer je odluka o otkazu kabinskom osoblju donijeta u petak, nakon dužih neuspjelih razgovora s predstavnicima sindikata.

Nije jasno da li je takva zamjena uloga dozvoljena u regijama u koje leti Icelandair, uključujući SAD i Evropsku uniju.

Isladner je osnovan 1937. godine.

Atrakcija