U HR 73.000 zaposlenih manje nego na kraju lipnja lani: 'Tko ovo preživi, pričat će...' Istaknuto

Autor  Jul 24, 2020

Novo mjesečno priopćenje DZS-a komentirao je poduzetnik Dražen Oreščanin koji je u Facebook grupi Udruga Glas poduzetnika napisao kako 'kažu ljudi, da postoje tri vrste laži - laž, prljava laž i statistika'


Krajem lipnja u Hrvatskoj je bilo 1,512 milijuna zaposlenih, što je na mjesečnoj razini rast za 0,4 posto, a na godišnjoj pad za 4,6 posto, dok je stopa registrirane nezaposlenosti pala za 0,4 postotna boda, na 9,1 posto, pokazuju najnoviji podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS). Po tim je podacima krajem lipnja u Hrvatskoj je bilo ukupno 1.512.452 zaposlenih, što je u odnosu na svibanj rast za 5.490 osoba, ili za 0,4 posto, piše 24sata.hr

Statistika DZS-a o zaposlenima u lipnju pokazuje da je pad broja zaposlenih kod pravnih osoba pao za 0,2 posto na mjesečnoj razini, a 4,4 posto na godišnjoj. Krajem lipnja u pravnim je osobama bilo zaposleno 1.298.611 osoba, ili 2.916 osoba manje nego krajem svibnja ove godine.

Porastao je, pak, na mjesečnoj razini broj zaposlenih u obrtima i slobodnim profesijama, i to za 4,5 posto. Krajem lipnja u obrtu i slobodnim profesijama, po podacima koje DZS preuzima iz evidencije Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, je bilo 194.654 zaposlenih, što je za 8.410 osoba više nego u svibnju.

No, u odnosu na lanjski lipanj statistika pokazuje pad broja zaposlenih u obrtu i slobodnim profesijama za 6,4 posto.

Krajem lipnja zaposlenih osiguranih poljoprivrednika bilo je 19.187, što je na razini svibnja, a za 0,4 posto manje nego u lipnju prošle godine.

Po podacima DZS-a, djelatnost pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane je krajem lipnja ove godine zapošljavala 64.995 osoba, što je u odnosu na svibanj rast za 3,1 posto. Na godišnjoj je razini, pak, broj zaposlenih u toj djelatnosti u pravnim osobama pao za 29,2 posto.

Novo mjesečno priopćenje DZS-a komentirao je poduzetnik Dražen Oreščanin koji je u Facebook grupi Udruga Glas poduzetnika napisao kako 'kažu ljudi, da postoje tri vrste laži - laž, prljava laž i statistika'.-  DZS mjesečno objavljuje podatke o zaposlenosti i oni kažu sljedeće - na kraju lipnja 2020. je u Hrvatskoj bilo 73.000 zaposlenih osoba manje nego na kraju lipnja 2019. onosno pad zaposlenosti je oko 4,6%.  Primjetan je i pad broja radno aktivnih, znači nekih 35.000 ljudi je manje na HZZ-u, nema ih u evidenciji. Jesu li odselili, rade li na crno, rade li uopće?

Porast zaposlenosti koji se događa od ožujka do svibnja zbog turističke sezonalnosti nije se dogodio. Realno dio tog porasta se ustvari i dogodio, te na taj način kompenzirao pad zaposlenosti u drugim djelatnostima, tako da će se za nekoliko mjeseci i u podacima za rujan i listopad vidjeti konačni skor, kada više ne bude mjera potpore zaposlenicima. Tko preživi, pričat će - poručio je Oreščanin.

Atrakcija