Kraj fakulteta: Google pokrenuo projekt koji prijeti fakultetskom obrazovanju! Zašto plaćati skupo školovanje uz ovakvu zamjenu?

Autor  Avg 31, 2020

Oni u obrazovnom sektoru vjeruju kako Google ovime nudi prečace, odnosno, lakši put.

Google je izazvao podosta pozornosti najavom novog programa "Google Career Certificates", kroz koji nudi niz naprednih tečajeva zainteresiranima za dobro plaćene poslove u tehnološkom sektoru. No, poanta svega je da polaznici time imaju priliku "preskočiti" fakultetsko obrazovanje.

I zbog toga su se uzbrukale strasti. Oni u obrazovnom sektoru vjeruju kako Google ovime nudi prečace, odnosno, lakši put, mladima. I ne samo mladima. Ali, činjenica je da im Google nudi put koji vodi prema jednom pravcu - stjecanju znanja potrebnog za obavljanje određenog posla, pišu Vijesti.hr

 Nema drugih smjerova, nema drugih materijala, predavanja i svega što bi preopteretilo polaznike. Ne, ako netko želi svladati određeno područje, Google mu to nudi. U roku od otprilike šest mjeseci, za cijenu koja je u odnosu na fakultetsku godinu zanemarujuća.

"Razmotrit ćemo stečene certifikate možda i kao zamjenu za četverogodišnju diplomu", kazao je potpredsjednik u Googleu, Kent Walker.

Naravno, u Sjedinjenim Američkim Državama mnogi su pozdravili tako nešto jer fakultet često predstavlja izniman teret mladima, kao i njihovim roditeljima. Potrebno je godinama štedjeti, potom "gristi nokte" hoće li doći do upisa tamo gdje pojedinac želi, a na kraju... tu su studentski zajmovi koji se otplaćuju godinama nakon stjecanja diplome.

Nije ovo što Google nudi nešto novo jer postoje već online predavanja, kao i certifikati priznati diljem svijeta. Samo, kad kompanija kao Google stane iza bilo čega, to dobiva na širem značaju.

Ipak, kad se uzme u kontekst sve zajedno, ne čudi toliko kritika. Lideri tehnoloških kompanija poznati su po tome što im je u jednom trenutku života postalo preveliko opterećenje studirati i stvarati posao koji ih danas čini milijarderima. Steve Jobs, Bill Gates, Paul Allen, Mark Zuckerberg, Elon Musk, Michael Dell, Jan Koum, Travis Kalanick, Jack Dorsey, Evan Williams... Lista je poduža i navedeni stoje iza Applea, Microsofta, Facebooka, WhatsAppa, Twittera, Ubera, Tesle i brojnih drugih kompanija.

Naravno, njima se isplatilo napustiti fakultete jer nisu imali vremena za jedno i drugo, no priča o onima koji su učinili isto pa se nikad obogatili još je više. Stoga nije poticajno u prvi plan "izbacivati" uspješne umjesto neuspješnih. Posebno jer ti uspješni daju sebi dodatno na značaju i potiču napuštanje fakulteta.

 "Fakulteti su mjesto gdje se zabavljaš, na njima se ništa ne može naučiti", poznata je izjava Elona Muska.

Google ovim potezom dodatno potiče takvo razmišljanje i dok uistinu kroz tečajeve može brzo opremiti "randu snagu" za izazove i time kompanijama omogućiti brza rješenja po pitanju potrebnih im zaposlenika, jasno je da fakultetsko obrazovanje nudi daleko više od samog obrazovanja. Ono uči odgovornosti, socijalizaciji, daje uvid u životne vrijednosti, bolje razumijevanje okoline i svijeta oko nas.

U konačnici, poticajnije bi bilo zagovarati unapređenje obrazovnog sustava, posebno na tehnološkim smjerovima, umjesto potpunog okretanja leđa svemu što sustav nudi. Jer, treba se prisjetiti, velika većina milijardera imala je priliku koristiti tehnologiju ustupljenu na samim fakultetima, kako bi usavršavali ideje i potom na njima izgradili carstvo.

Radnički media servis
Atrakcija