Problemi sa radom od kuće: Roditelji znaju koliko je teško raditi od kuće s malom djecom, no dio kolega nema razumijevanja za njih Istaknuto

Autor  Sep 07, 2020

Dio kompanija izlazi u susret zaposlenicima s djecom koji rade od kuće, no ne odobravaju svi povlastice koje imaju te ih se proziva za neučinkovitost.

Na pandemiju koronavirusa nitko na svijetu nije bio spreman. Prošlo je jako malo vremena od bolesti za koju je zapad smatrao da je isključivo kineska, do trenutka kada je COVID-19 pokucao i na naša vrata. U nekoliko tjedana cijeli se svijet promijenio te su ljudi, institucije i kompanije jako brzo morali pronaći učinkovit način rada u tom novom normalnom, odnosno nenormalnom. Za kompanije koje su mogle to je značilo samo jednu stvar - rad od kuće, piše Cnet.

To iskustvo ipak nije bilo svima isto, a najgore su prošli roditelji s vrtićkom djecom i školarcima koji su, pored posla, morali brinuti za djecu, s njima pratiti nastavu, raditi zadatke i slično. Jasno je kako se nemoguće u potpunosti se posvetiti svim tim stvarima i biti maksimalno učinkovit i produktivan. Neke su kompanije zato zaposlenicima omogućile fleksibilno radno vrijeme, druge su im omogućile preskakanje manje važnih sastanaka i različite druge benefite.

Dok se na početku činilo kako će to biti kratkotrajno rješenje, polako ulazimo u jesen i počinje nova školska godina, no diljem svijeta i dalje mnogi zaposlenici rade od kuće te dio njih neće poslati djecu u školu i vrtiće, već će nastavu pratiti online. Također, jasno je kako se mogu očekivati i brojne samoizolacije djece koja se zaraze u vrtićima i školama pa će roditelji ta minimalno dva tjedna raditi od kuće u društvu svojih mališana. To znači da će i dalje biti rastrgani između poslovnih i privatnih obveza, zbog čega će dijelu njih poslodavci i dalje izlaziti u susret i omogućiti im različite povlastice.

Nije posao Amerike da vas spašava

No nisu svi sretni s takvom situacijom. Naime, zaposlenici bez djece i neki menadžeri koji na posao gledaju samo kroz prizmu učinkovitosti ne pokazuju previše razumijevanja za roditelje, jer smatraju da, dok zaposlenici s djecom imaju različite povlastice, na njihova leđa pada dodatni teret i moraju pokrivati kolege. Brojni roditelji s kojima su novinari razgovarali smatraju kako kolege koji nemaju djecu ili su njihova djeca starija/samostalnija ne mogu niti zamisliti u kakvoj su situaciji i kako je nemoguće maksimalno se posvetiti poslu. Dok je dio kolega solidaran, dio njih nema previše razumijevanja za situaciju - To je bio vaš izbor, Nije posao Amerike da vas spašava, samo su neki od komentara koje su s novinarima podijelili zaposlenici tehnoloških kompanija koji smatraju da roditelji s djecom trebaju imati isti tretman kao i ostali koji nemaju djecu.

Kako je pokazalo jedno ranije istraživanje provedeno na stranici Claire.com, ni roditelji koji rade od kuće nisu zadovoljni sa situacijom u kojoj se nalaze. Prvo, osjećaju kao da su iznevjerili svoje kolege jer se ne mogu 100 posto posvetiti poslu, a drugi problem je što su u strahu da će se njihova produktivnost nepošteno ocjenjivati i uspoređivati s učinkovitosti zaposlenika bez djece koji također rade od kuće i koji svoj posao mogu obavljati bez distrakcija.

Atrakcija