Digitalne škole: Zašto nastavnici iz cijelog svijeta učestvuju u ruskom takmičenju Istaknuto

Autor  Okt 03, 2020

Već dvije godine u 40 zemalja održava se takmičenje „Znanje više!“, na kojem učestvuju nastavnici ruskih škola koji u nastavi koriste digitalne tehnologije. Kakva je korist za nastavnike? Zašto učesnici iz cijelog svijeta dolaze u Moskvu i šta mogu da nauče jedni od drugih?

Sputnik je razgovarao sa Galijom Galjamovom, komercijalnim direktorom Novoje Vremja, direktorkom takmičenja, kako bi to saznao, prenosi Logicno.com.https://www.logicno.com

Sputnjik: Projekat je prilično mlad; održava se samo 2 godine. Šta nam možete reći o projektu i postignutim rezultatima?

Galija Galjamova: „Znanje više!“ je takmičenje za nastavnike ruskih škola u inostranstvu, koje organizuje Rossotrudničestvo. Prvo takmičenje održano je prošle godine; i danas, kada se broj učesnika udvostručio, možemo reći da je takmičenje u velikoj potražnji, posebno kao komunikaciona platforma za nastavnike ruskih škola u inostranstvu.

U takmičenju učestvuju nastavnici koji u nastavi koriste digitalne tehnologije. Sudije procjenjuju efikasnost primjene ovih tehnologija, kao i jedinstvenost korištenih metoda. Takmičenje ima za cilj da preslika uspješno iskustvo kolega iz drugih zemalja.

Sputnjik: Nastavnici iz kojih zemalja učestvuju na takmičenju?

Galija Galjamova: Takmičenje pokriva gotovo sve kontinente i održava se u 40 zemalja, uključujući, na primjer, Maroko, Kubu, Španiju, Francusku, Mongoliju, Vijetnam, Italiju, Kazahstan, Liban, Meksiko i Maleziju.

Sputnjik: Kako je organizovano takmičenje i gdje se održava?

Galija Galjamova: Kvalifikaciona faza se održava u inostranstvu, a finale u Rusiji. Finalisti dolaze u Moskvu kako bi se pojavili pred sudijama i predstavili svoje projekte. Štaviše, organizujemo zanimljive aktivnosti za njih.

Nastavnici posjećuju najnaprednije obrazovne ustanove: prošle godine posjetili su školu 548 u Sovhoz Imeni Lenjina i izdavačku kuću Prosvješćenije, gdje su učesnici dva sata birali obrazovne materijale. Šteta što imaju poteškoća sa nabavkom metodičke literature u inostranstvu. Takmičenje pomaže u rješavanju takvih problema.

Sputnjik: Koji se digitalni razvoji učesnika ističu?

Galija Galjamova: Prije svega, to je projekat prošlogodišnjeg pobjednika Saini Sonu iz Indije. Zajedno sa kolegama iz Izraela, Turske i drugih zemalja stvorila je zanimljivu mobilnu aplikaciju. Jermenska takmičarka Kim Vanskigian ima prilično neobičan projekat. Napravila je mobilnu aplikaciju „Razgovor sa pjesnikom“, koja pomaže u učenju pjesama Puškina kroz igru.

Sputnjik: Kako se replicira uspješno iskustvo takmičara?

Galija Galjamova: Trenutno radimo na stvaranju banke podataka koja će biti poput društvene mreže; zvaće se po takmičenju, “Znanje više!” Trenutno organizacioni odbor takmičenja, sudije i učesnici imaju priliku da komuniciraju i razmjenjuju iskustva na mreži, uprkos ograničenjima zbog pandemije.

Sputnjik: Kakvu ulogu, po vašem mišljenju, igraju digitalne tehnologije u savremenim školama?

Galija Galjamova: Digitalne tehnologije su sastavni dio obrazovnog procesa. Danas djeca traže informacije uglavnom putem uređaja. Na pragu smo vremena gdje se nastavnici prekvalifikuju i u svoj rad uvode takve alate.

Atrakcija