Dileme oko rada od kuće - Profesor sa Stanforda upozorava na probleme rada od kuće: Manja produktivnost, pad inovacija i depresija Istaknuto

Autor  Okt 08, 2020

Rad od kuće ima pozitivne i negativne strane, no najveći je problem što su mnogi bili (i još jesu) primorani raditi od kuće iako za to nemaju adekvatne uvjete.

Iako se dio zaposlenika vratio u svoje urede nakon što je situacija s koronom, barem se tako činilo, bila koliko-toliko pod kontrolom, dolazak hladnijih dana i povećan broj zaraženih, upućuje na to da bi se mnogi ponovno mogli vratiti u svoje kućne urede, sa svim plusevima i minusima koje to donosi, objavio je Zimo.hr

A na negativne strane kućnog ureda upozorio je profesor ekonomije sa Stanforda Nicholas Bloom koji godina istražuje budućnost načina rada, a proveo je i dvogodišnju studiju jedne kineske kompanije koja je pokazala da su, zahvaljujući radu od kuće zaposlenici bili 13 posto produktivniji te je smanjena mogućnost da će dati otkaz za čak 50 posto. Iako su za poslodavce, ali i zaposlenike te brojke odlične, one se ipak ne mogu primijeniti na aktualno stanje.

Naime, na rad od kuće u normalnim uvjetima, dakle u situaciji prije pandemije pristajale su osobe koje su imale potpune uvjete za to - adekvatan prostor i uvjete za miran i koncentriran rad u svoja četiri zida te računala i brzu internetsku vezu.

U doba pandemije kada je mnogima nametnut rad od kuće, uvjeti su potpuno drukčiji - prvo, neki nemaju dovoljno jako računalo ili brzu i stabilnu internetsku vezu pa ne mogu prisustvovati online sastancima ili su oni obilježenim pucanjem veze, slabim signalom i slično. Također, dio zaposlenika nema ni prikladan prostor, ni uvjete - neki rade iz kuhinje i dnevne sobe zajedno s (glasnim) ukućanima ili u isto vrijeme moraju paziti na djecu, čuvati ih, zabavljati, pripremati im hranu itd.

Ono što će se dogoditi, upozorava profesor Bloom, jest veliki pad produktivnosti takvih zaposlenika, tj. kompanija, ali i pad inovacija. Naime, kako je pokazalo Bloomovo istraživanje, za inovacije i kreativnost važna je suradnja i sastanci uživo - takvi sastanci i komunikacija uživo ne samo da drže zaposlenike fokusiranim i motiviranim, već su nužni za razvoj novih ideja i inovacija. Manjak inovacija danas rezultirat će s manje novih proizvoda u 2021. godini, ali i dalje u budućnosti, što će utjecati i na (sporiji) dugoročni rast.

Još jedna stvar na koju je upozorio jest da bi nedostatak društvene interakcije mogao dovesti do mentalnih problema i depresije. Nakon 9 mjeseci rada od kuće, oko polovice zaposlenika kineske kompanije Ctrip koju je proučavao, zaželjeli su se vratiti u urede, iako na taj način gube skoro sat i pol vremena dnevno na prijevoz. Kao razlog naveli su druženje s kolegama, jer su se u svoja četiri zida osjećali izoliranim, usamljenim i depresivnim. Upozorio je i na još jednu stvar - ljudi kada odu u mirovinu, često i fizički i mentalno "padnu", a razlog nisu samo godine, već i činjenica da se mnogi manje druže s prijateljima te više nisu toliko društveno aktivni.

Rad od kuće, naravno, ima i svoje pozitivne strane, no kako nemaju svi iste uvjete, a nekima je teško napraviti balans između privatnog i poslovnog života jer imaju osjećaj da stalno moraju biti prisutni i za računalom, za takve zaposlenike ipak je rad s njihova radnog mjesta najbolje i najučinkovitije rješenje.Atrakcija