Održan prosvjed ispred KB-a Dubrava

Autor 

Tačno u podne održan je novi prosvjed liječnika i drugog osoblja ispred KB-a Dubrava, , a trajao je 20-ak minuta. To je bio drugi prosvjed dijela zdravstvenih djelatnika u posljednja četiri dana.

Prosvjedovali su i liječnici i drugo medicinsko osoblje te su još jednom pozvali ministra zdravstva Vilija Beroša da preispita svoju odluku o proglašenju KB-a Dubrava COVID-bolnicom, objavio je HRT.

U pozivu na prosvjed istaknuli su kako se pacijenti liječe u neadekvatnim prostorima, bez ispravnih električnih instalacija te doniranim starim respiratorima te da pacijenti iz istočnog dijela grada ostaju bez akutne bolnice.

Stoga su, kažu, zabrinuti jer ni jednim ni drugim pacijentima ne mogu pružiti adekvatnu zdravstvenu skrb.
Iz Ministarstva su još prije poručili kako je KB Dubrava srce obrambenog sustava protiv COVID-a, gdje su kapaciteti bili spremni još u prvom valu. No kako je pandemija u ljetnim mjesecima popustila, tako se i bolnica vratila svakodnevnim aktivnostima, a povećanim brojem zaraženih opet je aktivirana kao COVID-centar. No zdravstveni djelatnici ne mire se s tom odlukom.

Zašto se prosvjeduje?

Na prosvjedu je pročitano zašto prosvjeduju:

● Zato što su oboljele od COVID-a učinili bolesnicima drugog reda. Liječe se u neadekvatnim prostorima bez osnovnih higijenskih uvjeta, ponegdje bez dnevnog svjetla i bez ispravnih električnih instalacija. Liječe se i doniranim starim respiratorima, u bolnici bez infektologa na punom radnom vremenu i bez mikrobiološkog laboratorija.

● Zato što su pacijente istočnog dijela grada Zagreba učinili pacijentima drugog reda. Istok grada ostaje bez akutne bolnice koja hitnom službom pokriva populaciju od oko 350.000 stanovnika, koja je prošle godine učinila 800.000 specijalističkih pregleda, 26.000 hospitalizacija, 168.000 obrada kroz dnevne bolnice, 16.500 operacija, 35.000 CT pregleda. U situaciji kad ostale bolnice grada Zagreba nisu u stanju poslati ni 50 djelatnika za pomoć kolegama u Dubravi, kako onda možemo od njih očekivati da dodatno zbrinu i naše pacijente.

● Zato što su djelatnike KB-a Dubrava učinili zdravstvenim djelatnicima drugog reda. Bez obzira na svakodnevne iznimne napore, frustrirani su i demoralizirani jer ni jednim ni drugim pacijentima ne mogu pružiti adekvatnu zdravstvenu skrb.

● Zgrada KB-a Dubrava jedina je zgrada zdravstvenog sustava Grada Zagreba i Zagrebačke županije koja je statički u stanju izdržati i najrazornije potrese. Zato bi KB Dubrava trebala biti tretirana kao jedinstveno mjesto na kojem zdravstvenu skrb u svakom trenutku mogu dobiti sve skupine građana.

● Zbog iznimne važnosti KB-a Dubrava u zdravstvenom sustavu RH pozivamo ministra da još jednom preispita svoju odluku o proglašenju KB-a Dubrava COVID-bolnicom.

Radnički media servis za JIE

Atrakcija