Hrvatska zvanično u recesiji: Pad od 10 odsto u trećem kvartalu Istaknuto

Autor 

Hrvatska privreda pala je u trećem tromjesečju 10 odsto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, što je ponajviše posljedica pada lične potrošnje, ali pad je manji u odnosu na rekordnih 15 odsto u prethodnom kvartalu.

Državni zavod za statistiku (DZS) objavio je u petak prvu procjenu, prema kojoj je bruto domaći proizvod (BDP) u proteklom kvartalu pao 10 odsto na godišnjem nivou, piše Poslovni.hr

Pad je nešto manji od očekivanja analitičara. Sedam analitičara, koji su učestvovali u anketi Hine, u prosjeku je očekivalo pad BDP-a za 10,4 odsto, a njihove procjene pada kretale su se u rasponu od 9,5 do 11 odsto.

To je drugo tromjesečje zaredom kako je privreda pala na godišnjem nivou, što znači da je uronila u prvu recesiju od 2014. godine.

Ipak, pad u trećem tromjesečju manji je nego u drugom, kada je privreda zbog restriktivnih mjera usmjerenih na suzbijanje korona virusa potonulo rekordnih, prema revidiranim podacima, 15,4 odsto.

Realni pad BDP-a od 10 odsto drugi je najveći realni pad od 1995. godine, kada se počela sprovoditi tromjesečna procjena BDP-a, navodi se u izvještaju DZS-a.

Pad privrede u trećem tromjesečju ponajviše je posljedica slabljenja lične potrošnje, koja čini najveći udio u BDP-u.

Prema u petak objavljenim podacima DZS-a, potrošnja domaćinstava potonula je u proteklom kvartalu za 7,5 odsto u odnosu na isto razdoblje godinu dana prije.

Bruto investicije u fiksni kapital pale su, pak, za tri odsto na godišnjem nivou.

Izvoz robe i usluga pao je u proteklom kvartalu za 32,3 odsto na godišnjem nivou.

Pritom je izvoz robe pao tri odsto, dok je izvoz usluga potonuo 45,3 odsto.

Uvoz robe i usluga smanjen je istovremeno za 14,1 odsto na godišnjem nivou.

Pritom je uvoz robe smanjen 9,9 odsto, a usluga 33,3 odsto.

U trećem je tromjesečju porasla samo državna potrošnja, za 1,5 odsto na godišnjem nivou.

Prema sezonski prilagođenim podacima, BDP je u trećem tromjesečju porastao za 6,9 odsto u odnosu na prethodni kvartal, dok je na godišnjem nivou potonuo 10 odsto.

To su slabiji podaci u odnosu na prosjek Evropske unije. Prema podacima Eurostata, u trećem je tromjesečju privrede EU poraslo za 11,6 u odnosu na prethodni kvartal, dok je u odnosu na treći kvartal prošle godine palo 4,3 odsto..

Atrakcija