"Digitalizacija" pijaca u Hrvatskoj: Program pomoći za izravnu prodaju putem samoposlužnih uređaja u javnoj raspravi

Autor 

Ministarstvo poljoprivrede Hrvatske uputilo je u javnu raspravu program pomoći u izravnoj prodaji poljoprivrednih proizvoda putem samoposlužnih uređaja u procesu fiskalizacije, za koji je u proračunu osigurano 500 tisuća kuna, a najviši iznos potpore po samoposlužnom uređaju je 5.000 kuna.

Javna rasprava će trajati do 5. prosinca, izvijestilo je Ministarstvo u petak.

Cilj tog programa je, kako ističu iz Ministarstva, omogućiti financijsku pomoć poljoprivrednicima, vlasnicima registriranih i odobrenih samposlužnih uređaja za prodaju hrane životinjskog podrijetla u procesu fiskalizacije, i to u dijelu troška nadogradnje samoposlužnog uređaja s uređajem i računalnim programom za fiskalizaciju koji omogućavaju razmjenu podataka s Poreznom upravom, javlja Hina.

Zakonom o fiskalizaciji u prometu gotovinom te Pravilnikom o fiskalizaciji u prometu gotovinom uveden je obvezan postupak fiskalizacije prodaje putem samoposlužnih uređaja koji započinje s primjenom od 1. siječnja 2021., a krajnji rok za usklađivanje je 31. siječnja 2021., navode iz Ministarstva dodajući kako je sukladno tome i osmišljen program.

Korisnici Programa su poljoprivrednici upisani u Upisnik poljoprivrednika čiji su samoposlužni uređaji odobreni i upisani u odgovarajući Upisnik registriranih objekata u poslovanju s hranom životinjskog podrijetla.

U slučaju da se utvrdi da ukupni zatraženi iznos potpore na temelju programa premašuje iznos novčanih sredstava utvrđenih odlukom, isplata će se obaviti na način da će se svim korisnicima koji su ostvarili pravo proporcionalno umanjiti iznos potpore, uzimajući u obzir raspoloživi iznos, objašnjavaju iz Ministarstva.

Atrakcija