(INTERVJU) ALDIN ĐIDIĆ POVODOM DODJELE NAGRADE SINDIKALIST GODINE ZAPADNOG BALKANA/JIE IZ BIH: JASNO ĆEMO PROGOVORITI O STVARIMA KOJI SPRIJEČAVAJU NAPREDAK FUDBALA Istaknuto

Autor  Jan 12, 2019

(Radnički media servis za Zapadni Balkan/JIE) - Trebalo je dosta hrabrosti i još više umijeća, energičnosti i upornosti upustiti se u poduhvat kakav je Sindikat fudbalera, osnovan prije dvije godine. Aldin Đidić je pokazao kako se uspješno nosi sa naizgled nepremostivim razilaženjima i kako se može zaštiti svaki fubaler. Njegovo iskustvo je utoliko dragocjenije jer itekako može poslužiti onima koji se još nisu odlučili na slične korake u drugim sportovima.

Fudbaleri su danas, zahvaljujući ovom stručnom i sposobnom a nadasve solidarnom i pravednom sindikalisti i sportisti, zaštićeni jednako kao njihove kolege u puno uredjenijim zemljama nego što je naša. To je zasluga koja se mora zabilježiti i akcentirati, kako bi bila putokaz drugima kako se uspješno i vispreno radi sindikalni posao i kako se može dobiti zaštita prava sportskih radnika. Zbog toga je Radnički media servis za Zapadni Balkan/Jugoistočnu Evropu dodijelio priznanje kojim je Aldin Đidić nagradjen Radničkom nagradom Pravda i Solidarnost kao Sindikalist godine za 2018. zajedno sa Sindikatom profesionalnih fubalera. Ovo časno priznanje itekako je zaslužio pogotovu zbog činjenice da je za vrlo kratko vrijeme niz iz čega stvorio uspjeešnu sindikalnu organizaciju. Bilo bi nam drago kad bi neki sindikati čiji su članovi u vrlo teškom položaju, učili na primjeru Đidića i Sindikata profesionalnih fudbalera.

Radnički media servis: Čestitamo Vam na nagradi koju te dobili Vi i Vaš sindikat kao Sindikalist i Sindikat godine za 2018 - Radničku nagradu Pravda i Solidarnost za Sindikat godine i Sindikalistu godine. Šta je ono što bi ste posebno izdvojili u radu Sindikata fudbalera od osnivanja?

Aldin Đidić: “Prije svega hvala Vama na priznanju i činjenici da ste prepoznali rad Sindikata profesionalnih fudbalera u Bosni i Hercegovini. Iza nas je jedan vrlo zahtjevan period, pun izazova i uspjeli smo do sada mnogo toga korisnog uraditi za fudbalere iz čitave Bosne i Hercegovine. U prvih mah pokretanje ove organizacije bila je samo ideja, a danas, dvije godine poslije, smo priznati od međunarodnih organizacija, te pouzdan partner fudbalera i bitan dio bh. sportske svakodnevnice.”

Radnički media servis: Da li imate razumijevanje od insitucija i Ministarstva sporta ?

Aldin Đidić: “Tek ćemo u narednom periodu vidjeti da li imamo razumijevanje i kolika je briga za položajem profesionalnih sportista i vrhunskog sporta uopće. U 2019-toj godini imamo konkretne planove i programske zadatke koje želimo ispuniti i tiču se direktne zakonske promjene određenih regulativa, za šta će razumijevanje morat pokazati institucije i nadležna ministarstva.”

Radnički media servis: Koji su trenutnovaši ključni problemi na koje nailazite u radu?

Aldin Đidić: “Sport je najljepša stvar za svijetu po nama i samim tim, ne želimo imati negativnu retoriku i govoriti o ključnim problemima. Za nas su to izazovi koje trebamo proći, a tiču se prije svega nepostojanja krovnog rješenja za sport u vidu sveobuhvatnom zakona o sportu koji bi definisao mnogo toga što otežava svim akterima bavljanje sportom. Sportska infrastruktura u našoj državi zaostaje za evropskim, pa čak i regionalnim stadardnima i u tom segmentu nastojimo javno postavljati pitanja i otvorit diskusije kako bi povečali svijest o tome. Također, složenost državne administracije se reflektira i na sport u vidu sudskih procedura i slično, gdje bi poslovni tokovi morali ići puno brže.”

Radnički media servis: Kako ocijenjujete položaj fudbalera pa i svih sportista u BiH?

Aldin Đidić: “Kada je u pitanju položaj fudbalera u Bosni i Hercegovini imaju sve pogodnosti i protekciju poput fudbalera u najboljim evropskim ili svjetskim ligama zahvaljujući našoj organizaciji. Mi smo dostupni igračima 00/24 za svaki problem kojeg imaju i kada se nađu u određenom statusnom problemu nastojimo pomoći. Do sada smo svaki slučaj dobili u korist igrača i nadam se da će tako biti i u budućnosti.”

Radnički media servis: Iznenadjuje da fudbaleri koji su ostvarili karijere u inostranstvu zaboravljaju na domovinu i na vrijeme kad su oni bili u položaju u kojem se sada nalaze mnogi fubaleri u BiH. To im prilično naruišava imidž. Novinska agencija Atrakcija i Radnički media servis za Zapadni Balkan rade jedan feljton o položaju sadašnjih zvijezda u domaćem fudbalu prije postizanja velikih karijera i porede sa sadašnjim stzanjem: evo prilika je da zatražimo vašu pomoć u realizaciji ovog projekta.

Aldin Đidić: “Dijelim mišljenje da je to jedna situacija koja se treba rješiti na drugi način. Iz svog iskustva mogu reći, obzirom da sam igrao dugi niz godina u inostranstvu, nije bilo dileme za povratkom nazad u BiH. Želio sam ovdje pomoći kolegama, prijateljima sportistima i mogu samo pozvati naše druge, istaknute sportiste da naprave svoj doprinos u poboljšanju bh. sporta.”

Radnički media servis: Kakav imate odnos sa SSSbiH i predsjednikom Šatorovićem?

Aldin Đidić: “SSSBiH je prepoznao naš rad i važnost našeg postojanja u Bosni i Hercegovini. Po

držali su naš projekat edukativnih publikacija o zaštiti mentalnog zdravlja fudbalera uzrasta do 21 godine što pokazuje zajedničku misiju društvene odgovornosti i zaista koristim priliku da se zahvalim SSSBiH i predsjedniku Šatoroviću na vrlo profesionalnoj saradnji od početka osnivanja SPFBiH”

Radnički media servis: Šta je ono što će biti Vaš fokus u narednom periodu ?

Aldin Đidić: “U narednom periodu želimo dodatno proširiti naš rad na oblasti zdravstva u smislu edukacija o prevenciji od povreda i važnosti očuvanja mentalnog zdravlja, također, kroz organizaciju edukacija želimo podstaći fudbalere na razmišljanja o životu nakon profesionalne karijere, te u pružanju pravne pomoći igračima želimo biti još efikasniji kako bi rješavali njihove statusne probleme. Također, nastojat ćemo da koristimo naš položaj, kako bi postavili određena pitanja i javno govorili o stvarima koje koče napredak našeg sporta.”

Radnički media servis: Je li vrijeme da Sindikat fubalera preraste u Sindikat svih sportista u BiH?

Aldin Đidić: “Mi nemamo namjere naše djelovanje proširiti na druge sportove obzirom da smo zaista okupirani poslom kada je u pitanju Sindikat profesionalnih fudbalera u BiH, no bilo bi nam drago ako bi se kroz naš primjer pojavile slične organizacije za rukomet, košarku ili druge sportove i naravno svima koji imaju takve ideje možemo pomoći.”

Radnički media servis za Zapadni Balkan / JIE

Novinska agencija Atrakcija

  1. Najnovije

Kalendar

« Juli 2019 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31