Čudno - pristaju da im mogu raditi šta hoće: Umjesto da trenutno krene u proteste, Udruženje poljoprivrednika FBiH će sačekati još desetak dana Istaknuto

Autor  Feb 01, 2019

Iz Udruženja poljoprivrednika Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) poručili su da će čekati još deset dana prije nego što donesu konkretne odluke u vezi sa neusvajanjem federalnog budžeta za ovu godinu, zbog čega nema ni programa ni isplate poticaja za 2019, javlja Anadolu Agency (AA).

Iz Udruženja pojoprivrednika FBiH poručili su kako će o narednim koracima pričati za desetak dana, ukoliko u tom roku ne bude konstituisan Dom naroda Parlamenta Federacije BiH.

Osim neusvajanja budžeta FBiH za 2019. godinu, poljoprivrednici su raspavljali i o izradi programa poticaja za 2019. godinu i ostalim problemima poljoprivrede, među kojima se ističu neisplaćeni poticaji i problemi vezani za inspekcije.

"Dogovorili smo se, pored svih onih najava da će biti blokade, da ćemo sačekati još deset dana jer je juče obećano da će Dom naroda biti konstituisan u narednih deset dana, a samim tim, vjerovatno, i usvajanje budžeta", izjavio je Nedžad Bićo, predsjednik Udruženja poljoprivrednika FBiH.

Kako je kazao, bili su u komunikaciji sa boračkim udruženjima i udruženjem penzionera.

"Oni će čekati, pa ćemo i mi, jer nam to ne znači ništa, jer mi svakako prve uplate očekujemo u aprilu", pojasnio je Bićo.

Govorio je i o tome kako će to sve uticati na poljoprivredne proizvođače i njihove aktivnosti.

"Ovo se najviše i odnosi na poljoprivredu i bit će velika kašnjenja. Program se ne može početi raditi bez budžeta. Što više kasni budžet, kasni i program, normalno je da kasni isplata ljudima kojima trebaju pare. Sjetva praktično počinje u martu, a oni ne mogu očekivati ništa. Sa jučerašnjim danom je završena isplata iz 2018, a sad je ključni budžet za 2019. da bi ljudi mogli doći do sredstava. Ovo što oni sada rade je sramota. Još uvijek nije izvjesno ništa", rekao je Bićo.

Prema njegovim riječima, nema dogovora između udruženja i svi su podložni nekim politikama.

"Nema uopšte dogovora između udruženja - boračkih, poljoprivrednih i penzionera. Svako funkcioniše za sebe. Mi moramo čekati. S budžetom nikada nismo zadovoljni, jer on nikada ne zadovoljava potrebe poljoprivrednih proizvođača na teritoriji Federacije BiH", izjavio je Bićo.

Kako je kazao, svake godine traže da se ispoštuje makar zakonski minimum.

"A to se nikad ne dešava. Jedino što se može uraditi jeste da počnemo ratovati protiv Vlade, a to ne ide u korist nikome. Sada smo u nekim dogovorima sa timom advokata da ih tužimo retroaktivno, da se sve ovo što je falilo do onog zakonskog minimuma od tri posto nadoknadi u poljoprivredi i to ćemo sigurno uraditi", dodao je Bićo.

Sastanku je prisustvovao i Hanefija Topuz, šef Odsjeka za poljoprivrednu politiku i analizu u federalnom Ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, koji je kazao da je stav Ministarstva od početka, kako je usvojen Zakon o novčanim podrškama, kojim je predviđeno da se za poljoprivredu izdvaja od tri do šest posto, da se taj iznos izdvoji u budžetu FBiH.

"Predstavnici udruženja stalno to ističu, a mi kažemo da su u pravu. Mi ih podržavamo u tom pravcu i ove godine, kao i ranijih godina. Uvijek smo tražili da to bude tri posto ili više. Međutim, očito je da Vlada nije imala razumijevanja, odnosno da nije imala sredstava i taj iznos je uglavnom bio ispod tri posto", rekao je Topuz.

Budžet za 2019. godinu, koji je usvojen u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH, ne može stupiti na snagu bez potvrde u Domu naroda Parlamenta FBiH. Međutim, FBiH još nije konstituisan ovaj dom federalnog Parlamenta, iako su opći izbori održani 7. oktobra prošle godine.

Situaciju dodatno pogoršava to što u FBiH nije usvojena ni odluka o privremenom finansiranju.

Atrakcija