Počele prevare radnika iz BiH u Hrvatskoj Istaknuto

Autor  Mar 11, 2019

- Iz firme “Madria International” i agencije “House of Jobs” prijetili su nam advokatima i nisu dali da razdužimo opremu. Kad smo rekli da ćemo pozvati policiju, pristali su da vratimo opremu - kaže Goran.

Na kraju su, kako je kazao, napustili posao i krenuli iz Hrvatske, ali su ih kratkotrajni poslodavci nagovorili da usput svrate na još jedan sastanak u Zagreb, piše Avaz.

- Tu nas je advokat uvjeravao da se vratimo u Pazin da radimo nacrno. Uvjeravao nas je da ćemo poslije biti prijavljeni. Kazao je i da nam je bolje i to nego da u BiH radimo za 200 eura - kaže Goran te dodaje da su ponudu odbili i vratili se u BiH.

Velečko: To nije istina

Katarina Velečko, direktorica “Madria Internationala”, opovrgnula je sve optužbe Almina Gorana, tvrdeći kako ne zna o čemu se radi.

- Znam da to nije istina. Lično radim ugovore i oni su čisti. Mi sami ne želimo dozvoliti da nam radnici rade nacrno. Do sada nismo imali negativnih iskustava s radnicima iz BiH. Ništa više ne mogu komentirati, samo ću se nasmijati – kazala nam je Velečko.

Iako Agencija za rad i zapošljavanje BiH svakodnevno upozorava građane da budu oprezni prilikom zapošljavanja u inozemstvu, sve su češći primjeri prevara.

Osjetio je to na svojoj koži Almin Goran iz Travnika, koji tvrdi da su ga prevarile firma “Madria International” i agencija “House of Jobs”, koje zajedno rade u Hrvatskoj.

Ugovori iz Njemačke

On se u novembru prošle godine javio na internet-oglas za posao dostavljača u hrvatskom Pazinu.

- Čim sam se prijavio, zvali su me nekoliko puta da što prije dođem i potpišem ugovor. Na sastanku u Zagrebu bio sam s još dvojicom bh. kolega. Potpisali sam predugovor na tri dana. U njemu je pisalo sve ono kako smo se i dogovorili o radnom vremenu, visini plaće i ostalim uvjetima. No, nakon tri dana, počinju naše muke, kad nam donose glavne ugovore da potpišemo. Plaća je bila manja, nismo imali pravo na odmor, a oni su čak mogli i da nam ništa ne plate - govori nam Goran.

Odbili su potpisati ugovore.

- Pokušali su se opravdati uvjeravajući nas da se radi o ugovorima iz Njemačke, koji su samo prevedeni, te su kazali da nastavimo raditi i da ćemo dobiti nove – kaže Goran.

No, već nakon sedam dana, saznali su i od drugih radnika da je firma za koju rade, u višemilionskim dugovima te da im dokumente ovjerava druga firma, čiji je vlasnik brat vlasnika “Madria Internationala” Ivana Vinkovića. Zato su odlučili otići, piše Avaz.

Radnički media servis za Zapadni Balkan/JIE

Atraklcija

  1. Najnovije

Kalendar

« Maj 2019 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31