(video) Novca ima za sve osim za radnike

Autor  Apr 11, 2019

Ispred zgrade pravosudnih institucija u Tuzli radnici propalih preduzeća i dalje traže plate i uvezivanje staža, a neki bi da se vrate u pogone.

Obespravljeni radnici propalih preduzeća iz Tuzlanskog kantona ponovo se okupljaju u blizini zgrade pravosudnih institucija u Tuzli. Upravo ove institucije smatraju odgovornima za mnoge propuste napravljene tokom stečajnih postupaka, ali i za neprocesuiranje grupa i pojedinaca koji su se, kako kažu, obogatili na njihov račun, piše Oslobođenje.

Želimo raditi

Protest radnika već godinama organizuje Sindikat solidarnost iz Tuzle. Među prisutnima je jučer bilo radnika fabrika obuće Fortuna i “Aida”, radnika hotela Tuzla, te nekolicina njih iz Livnice. Svi traže ono što smatraju da im pripada - zarađene plate i uvezivanje staža. Radnici Fortune traže i pokretanje proizvodnje, što je zatražila i Skupština povjerilaca.

Stečaj je u ovoj fabrici pokrenut prije nešto više od dvije godine i to zbog dugovanja od oko 50 miliona KM. Dio stvorenih dugova vezan je i za kriminalne radnje direktora Safeta Pjanića, koji je nedugo zatim i osuđen. Nakon pokretanja stečaja dio radnika je protestovao u šatorima ispred fabrike, tražeći da se pokrene proizvodnja po uzoru na tuzlansku Ditu. Iako je plan reorganizacije i pokretanja proizvodnje usvojila i Skupština povjerilaca, to se nije desilo, a radnici krive stečajnog upravnika Mehmeda Krajinovića i Općinski sud u Tuzli, koji vodi stečaj.

- I Odbor povjerilaca traži pokretanje proizvodnje, a pošto to stečajni upravnik odbija, tražimo njegovu smjenu, ali sud to ne dozvoljava. Možemo raditi u Fortuni, bilo bi posla, međutim, stečajni upravnik i sud nam ne dozvoljavaju, kaže predstavnica radnika Fortune Rabija Hodžić.

Stečajni postupak u Fabrici obuće “Aida” pokrenut je krajem 2015. Sva imovina ove fabrike, u kojoj su dugovanja iznosila više od 60 miliona KM, već je rasprodata. Posljednja prodaja se desila u junu prošle, kada je za 3,5 miliona KM firma Intral BH kupila preostali tuzlanski pogon. Od tada do danas radnici insistiraju da im se, po Zakonu o stečajnom postupku, isplati osam zaostalih plata. Stečajni upravnik i u “Aidi” je Krajinović.

- Sva imovina je rasprodata, novca ima, ali on se troši na vođenje stečajnog postupka, iako je sve rasprodato, samo kako bi oni koji su angažovani mogli dobiti plate. A taj novac bi trebao biti raspoređen radnicima, kako to zakon nalaže, posljednjih osam minimalnih plata. Znamo da nema dovoljno novca za svih osam plata, ali i to je zato što se novac s računa troši za sve drugo osim za radnike, ističe Hasan Užičanin, bivši radnik “Aide”.

Kriv je Sindikat

Mehmed Krajinović, stečajni upravnik, krivi upravo Sindikat solidarnosti za kašnjenje isplata radnicima “Aide”, a za Fortunu kaže da se na planu reorganizacije još radi.

- Mi smo bili došli dotle da isplatimo radnicima osam plata, međutim, ovaj sindikat je nagovorio radnike da traže verifikaciju potraživanja, odnosno tvrdili su da im pripada više od osam plata, kako to novi zakon o stečaju nalaže. Prvostepeni organ je to odbio i sad je žalba na Kantonalnom sudu. Čim to završi, radnici će dobiti što im pripada, poručuje Krajinović.

Atrakcija

  1. Najnovije

Kalendar

« Juni 2019 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30