Protest sindikata u BG, traže veće plate i bolje uslove rada

Autor  Maj 01, 2019

Savez samostalnih sindikata Srbije (SSSS) i Ujedinjeni granski sindikati Nezavisnost obilježili su Međunarodni praznik rada protestom na Trgu Nikole Pašića.

Na protestu je pročitan proglas ''Veće plate - za opstanak i ostanak'', a onda su okupljeni krenuli u protestnu šetnju do Spomenika Dimitriju Tucoviću na Trgu Slavija, javlja Tanjug.

Tamo su položili cvijeće na spomenik osnivaču srpske Socijaldemokratske partije i ukazali počast radnicima koji su 1886. u Čikagu štrajkom i protestima počeli borbu za radnička prava, čuvene "tri osmice" - osam sati rada, osam sati odmora i osam sati za društveni angažman i kulturno uzdizanje.

Na Trgu Nikole Pašića se nešto prije 12 sati okupilo više stotina radnika koji su nosili sindikalne zastave i transparente sa natpisima ''Oružari'', ''Povećajmo zarade, zadržimo mlade'', a skupu se u podne pridružila i Nova komunistička partija Jugoslavije kako bi zajedno obilježili Prvi maj.

Protestu, između ostalih, prisustvovali su i predsjedncici dvije najveće sindikalne organizacije, Ljubisav Orbović iz SSSS-a i Zoran Stojiljković iz sindikata Nezavisnost, kao i predsjednica Sekcije mladih SSSS-a Ružica Grabovac i povjerenik Sindikata Nezavisnost RTV-a Darko Šper.

Skup je počeo intoniranjem radničke himne Internacionale, poslije čega se obratio Orbović koji je čestitao radnicima praznik rada i istakao da su se davne 1886. radnici borili za ''tri osmice'', tj. osmočasovno radno vrijeme i čuvene tri osmice, kao i da se radnici i danas bore za to.

Orbović je kazao da poslodavci na perfidan način pokušavaju da ne plate prekovremeni rad zaposlenima i da pokušavaju da natjeraju radnika da radi za vlasnika, a ne za sebe.

Rekao je da je u posljednje tri godine povećana minimalna i prosječna zarada, ali da je to povećanje i dalje malo povećanje jer je mininalna zarada u Srbiji još ispod minimalne potrošačke korpe za 20 odsto, dok je prosječna zarada, kako je rekao, za 40 odsto niža od prosječne potrošačke korpe.

Orbović je istakao da je prijatno iznenađen postupkom države koja je odlučila da pomogne građanima zaduženim u švajcarskim francima, donijetim zakonom i time što će biti izdvojeno oko 100 miliona evra pomoći za te građane.

Kazao je da ne razumije zašto se tako ne postupa i prema radnicima, već smo, istakao je, imali slučajeve da su im ranije smanjivane plate.

Još jednom je pozvao da se ukinu nepravedni penali za sve koji su prijevremeno otišli u penziju.

"Na skupovima se čuju želje da se stvari promijene, ali izostaju rezultati"

Predsjednik Ujedinjenih granskih sindikata Nezavisnost Zoran Stojiljković je rekao da sljedeće godine Prvi maj neće biti obilježen na ovaj način pošto se na ovakvim skupovima, kaže, čuju samo želje da se stvari promijene, ali izostaju rezultati.

Tvrdi da živimo u sistemu koji radi više za tajkune i političke elite na vlasti nego za svoje građane.

Istakao je da je, s druge strane, u Srbiji nejednakost dvostruko veća nego što je evropski prosjek.

Dodao je da u Srbiji čak 75 odsto ljudi prima do 40.000 mjesečnu zaradu i zapitao da li je to pristojan i dostojanstven rad.

Zatražio je da se vrate kolektivni ugovori u privatni sektor i dodao da bi trebalo donijeti novi Zakon o radu.

''Takođe, hoćemo drugačije izbore'', dodao je on i kritikovao vlast, između ostalog, i zbog projekta izgradnje gondole.

Povjerenik Sindikata Nezavisnost RTV-a Darko Šper je rekao da novinari nikada nisu bili u gorem položaju, da su malo plaćeni i da vlast utiče na uređivačku politiku medija.

Šper je naveo da sindikalne organizacije treba da imaju svoje predstavnike u najvišim tijelima države i pokazao majicu sa pesnicom kao simbolom otpora.

Na protestu je pročitan i prvomajski proglas u kojem je ove godine poseban akcenat stavljen na mlade i zatraženo da se mladima obezbijedi posao, kao i da funkcioniše tržište rada.

Takođe, radnici traže i veće plate, bolje uslove rada, da ne rade na crno ni preko posredničkih agencija i da imaju pravo da se učlane u sindikat.

Jedan od zahtjeva sindikalnih organizacija je da se prestane sa promovisanjem Srbije kao zemlje jeftine radne snage.

Atrakcija

  1. Najnovije

Kalendar

« Decembar 2019 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31