Iseljenje porodica u zoni kopa Šikulje

Autor  Maj 08, 2019

Za 14. maj ove godine zakazano je predavanje posjeda jednog od vlasnika zemljišta i objekata koji se nalaze na području eksploatacijskog polja Rudnika Šikulje kod Lukavca. Vlasnici ne žele napustiti svoja imanja, a rudari Površinskog kopa Šikulje najavljuju za petak ponovne proteste.

U međuvremenu su održani i mirni protesti rudara Površinskog kopa Šikulje pred zgradom Općine Lukavac, budući da, kako su naveli u Sindikatu Kreke, načelnik ove općine ne poštuje Odluku Vlade Federacije. Održana je i nekolicina sastanaka predstavnika Kreke i vlasnika zemljišta u vezi s realnom isplatom novca ili pronalaska alternativnog smještaja. Međutim, vlasnici zemljišta i objekata su ponude odbili, smatrajući ih nedovoljnim. Svoja imanja, kažu, ne žele napustiti, objavila je FTV.

Vlasnik zemljišta i objekata Begajet Ribić navodi kako mu nikad niko nije došao te da mu svotu koja je, ističe on, ni za šta.

"Mi po zakonu možemo doći do granice koja je sigurna, do granice do koje je površinski kop i sa te granice voditi upravni postupak. U utorak smo ponovo zakazali proces", kaže Edin Delić, načelnik Općine Lukavac (SDP).

Kako smo ranije objavili, ako ne bude ispoštovana Odluka Vlade FBiH koja je donijela riješenje o ulaska u posjed zemljišta prije isplate naknade i pravosnažnosti rješenja za eksproprisane nekretnine, nekoliko stotina rudara će ostati bez posla, a Rudnik Šikulje će biti zatvoren.

"Mi ne vjerujemo više nikakvim potezima koje povlači načelnik ukoliko oni ne budu u skladu sa onim što smo mi tražili - da se omogući rudarima kopa Šikulje da rade, a to je moguće da se u skladu sa Odlukama Vlade Federacije uvedu u posjed", podsjeća Zuhdija Tokić, predsjednik Sindikata Rudnika Kreka Tuzla.

Načelnik Lukavca Edin Delić traži smjenu menadžmenta rudnika, jer smatra da je cjelokupna situacija ispolitizirana, a rudari Površinskog kopa Šikulje za petak najavljuju nove proteste ispred zgrade općinske administracije u Lukavcu.

Radnički media servis


Atrakcija / Federalna.ba