"Džaba krediti EBRD za autoput, nemamo gradjevinskih radnika" Istaknuto

Autor  Maj 09, 2019

Čelnik sindikata gradjevinaca u F BiH Mahir Semić izjavio je za Radnički media servis da su krediti od EBRD-a za autoput postali dio komedije. "Ko će graditi taj autoput, zna li EBRD da smo ostali bez gradjevinskih radnika i da je jedina šansa da počnemo obučavati migrante", rekao je Semić u izjavi za Radnički media servis za Zapadni Balkan.

On je podsjetio da su zvanični podaci da je samo prošle godine u Sloveniju otišlo 13.600 radnika od čega je 10.000 gradjevinaca. Medjutim, napominje Semić, brojke su
puno veće kad je u pitanju odalazak gradjevinskih radnika iz BiH - oni su otišli i u Hrvatsku i u Njemačku i u druge zemlje, dok naše vlasti nepomično gledaju bez
ikakvih poteza kako im poslodavci ostaju bez radnika."

Za pasivnost Semić optužuje i poslodavce. "Oni bi da mizerno plaćaju radnike a da voze džipove. Sad im preostaju migranti", rekao je Semić, koji uz to kritike upućuje i vlastima koji dopupštaju da država ostane baz kvalitetne radne snage.

Prošle godine je došlo do nekog rasta plata u gradjevinskom sektoru, one su negdje ono 900 KM, ali uz prijavu na minimalnu plaću, što očito nije dovoljno, uostalom, odlazak radnika je najbolji pokazatelj, sada postoji izbor, ističe on.

Prvi čovjek sindikata gradjevinaca kaže da je već duže primjetan trend da se domaće građevinske kompanije ne javljaju na tendere jer im nedostaje radnika.

Semić je za Radnički media servis posebno istakao primjer tendera za dionicu  Zenica-Nemila na koji se domaće gradjevinske firme nisu javile jer nemaju kvalitetne radne snage. Zato on, reagujući na nove kredite koji stižu od EBRD-a za autoput, postavlja pitanje: Gdje su vam, gospodo vlasti i gospodo poslodavci, gradjevinski radnici. Ili mislite obučiti migrante?!

Autor: Radnički media servis agencije Atrakcija