Preko 300 miliona KM obaveza prema radnicima: Izvršenje presuda po tužbama radnika ZDK Istaknuto

Autor  Maj 13, 2019

Veliku prijetnju budžetima na svim nivoima predstavlja izvršenje sudskih presuda po tužbama radnika zbog kršenja prava iz kolektivnih ugovora. Procjenjuje se da kantoni po ovom osnovu duguju više od milijardu maraka, a kako bi izbjegli finansijski kolaps, vlasti će morati potražiti rješenja u prijateljskim nagodbama i kreditnim zaduženjima, objavila je FTV.

Mujo Babić, prosvjetni radnik iz Zenice, kao i veliki broj njegovih kolega, ali i policajaca i uposlenika državne uprave i pravosuđa od 2005. godine čeka izvršenje pravosnažne presude zbog kršenja prava po kolektivnom ugovoru.

- Tih 14 godina niko od vlasti niti me kontaktirao niti tražio neko rješenje da bismo riješili taj problem. Moja osnovica je za sve tri tužbe oko 100.000 maraka plus zatezne kamate koje su 12% na godišnjem nivou - priča on.

Novca za plaće garantirane kolektivnim ugovorom u budžetu svojevremeno nije bilo, kao što ga godinama nema za izvršenje presuda na koje čeka oko 3.200 tužitelja. Na presuđene iznose od 155 miliona maraka obračunavaju se godišnje zatezne kamate od 12%, što za posljedicu može imati finansijski kolaps ZDK-a.

- Imamo preko 300 miliona KM obaveza kantona prema onima koji su nas tužili. Budžet kantona ne bi bio dovoljan da se sve to isplati. Ako budemo samo gledali sudske presude, a ne dogovarali se, ZDK će doći u situaciju da neće imati više finansijskih sredstava za ispunjavanje bilo kakvih drugih obaveza - upozorava Mirza Ganić, premijer ZDK-a (SDA).

Tako bi, pored ostalog, oni koji su tužili kanton, a i dalje rade, mogli ostati bez plaća. U pozadini ove situacije je, smatraju predstavnici obrazovnih sindikata, nepostojanje jedinstvenog kolektivnog ugovora za ovu oblast u Federaciji BiH i nespremnost Federalne vlade da bude garant kolektivnim ugovorima u kantonima.

- U rješavanje ovog problema moraju se uključiti i viši nivoi vlasti, da li kreditom ili nekim drugim aranžmanom, moraju se naći načini za razumane isplate sudskih potraživanja radnika u obrazovanju u ZDK-u - poručuje Đevad Hadžić, predsjednik Samostalnog sindikata srednjeg i visokog obrazovanja i odgoja ZDK-a.

I u Sindikatu policije ZDK-a ističu da se konačno ovaj problem mora rješavati i predlažu:

- Vlada ZDK-a treba da ponudi svim uposlenicima koji su nosioci tog prava isplatu glavnice u dvije rate u toku jedne kalendarske godine, kao što to radi Federalna vlada - navodi Almir Salkičević, predsjednik Sindikata policije MUP-a ZDK-a.

Godinama zataškavani problem kulminira, a aktuelizirale su ga presude Evropskog suda za ljudska prava, pred kojim je oko 170 tužitelja zatražilo zaštitu prava. Te presude, čija je vrijednost oko 3,5 miliona maraka, obavezuju ZDK da u roku od tri mjeseca osigura izvršenje pravosnažnih presuda domaćih sudova. Zasad će po tim presudama apelantima odmah biti izmirene naknade za nematerijanu štetu od po 1.000 eura i po 350 eura za troškove postupaka.

S planiranim godišnjim izdvajanjima od 0,6% iz kantonalnog budžeta za namirenje pravosnažnih presuda vlastima u ZDK-u bi trebalo 69 godina. Vlada taj rok mora skratiti jer je Bosna i Hercegovina ranije prihvatila dokument Komiteta ministara Vijeća Evrope kojim je za rješavanje ovih pravnih stvari ostavljeno najduže 13 godina.

- Prvi pravac je da imamo finansijska sredstva za izvršavanje redovnih postupaka. Drugi je da imamo finansijska sredstva za prijateljske nagodbe, kako bi iznos od 155 miliona možda bio manji, i eventualno određeno zaduženje jer zaista se radi o prevelikim finansijskim sredstvima - napominje Ganić.

Iz Vlade ZDK-a apel tužiteljima za razumijevanje i strpljenje, ako ga nakon toliko godina čekanja uopće imaju, iz sindikata pak upozorenje Vladi da bez obzira na ovu situaciju, ne smije biti ugrožena redovna isplata plaća i poštivanje važećeg kolektivnog ugovora.

Atrakcija / federalna.ba

 

  1. Najnovije

Kalendar

« August 2019 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31