Ruska firma pobjegla, odnijela mašine i 300 radnika ostavili bez posla

Autor  Maj 23, 2019

Rukovodstvo Vranja iznenađeno je odlukom kompanije “Spilit” da takoreći preko noći iznese mašine iz proizvodnih hala i nestane iz ovog grada, izjavio je za pomoćnik gradonačelnika Vranja za privredu Nenad Veličković.

“Spilit” je ruska firma koja je u Vranje stigla 2017. godine i počela proizvodnju namještaja zakupljenih u pogonima Jumka, javio je Tanjug.

– Rukovodstvo grada je iznenađeno odlukom da je ova ruska kompanija takoreći preko noći iznela mašine iz svojih proizvodnih hala i nestala – kaže Veličković.

Veličković kaže da gradska vlast na svaki način pokušava da stupimo u kontakt sa rukovodstvom Spilita ali da na njihove pozive niko ne odgovara.


Prema njegovim riječima, gradska vlast je ranije imala odličnu saradnju i dobre kontakte sa ljudima iz “Spilita”.
– Čak su bili zainteresovani i u razgovoru izrazili želju da u slobodnoj zoni prošire proizvodnju i da kupe zemljište kako bi napravili svoje proizvodne pogone – kaže on i ponavlja da su iznenađeni i zatečeni ovakvom odlukom.

“Spilit” je u Vranju proizvodnju počeo sa 130 radnika a sada ih je bilo i duplo više, procijenjuje Veličković, dodajući da gradska vlast ne raspolaže relevantnim podacima o neisplaćenim zaradama.

– Nadležnost grada ne postoji, oni su privredno društvo i nismo imali nikakve poslovne odnose sa njima – rekao je on i dodao da Spilit nije ništa dobio od grada Vranja već je halu i zemljište zakupljivao od Jumka.

Prema posljednjoj objavi u registru privrednih društava kod Agencije za privredne registre 20. maja ostavku na mjesto direktora “Spilita” podnio je Ivan Tripković.

U tom registru navedeno je da je 49 odsto “Spilita” u vlasništvu beogradskog “Hollodexa” dok je 51 odsto u vlasništvu ruskog partnera OOO Korolj Divanov.

Radnički media servis
Atrakcija