Gvaido najavljuje najveći marš u historiji, SAD šalju upozorenje Maduru

Autor  Maj 01, 2019

Dan nakon pokušaja puča u Venecueli, predsjednik te zemlje Nikolas Maduro čestitao je vojski jer je, kako je naveo, porazila zavjerenike, dok lider opozicije Huan Gvaido poziva na nove proteste u sklopu “Operacije sloboda”, kako naziva akcije u pokušaju svrgavanja Madura sa vlasti.

Jučerašnji dan obilježili su sukobi, suzavac i oklopna vozila na ulicama, a u okršajima dvije frakcije povrijeđeno je nekoliko desetina osoba.

Na Tviteru je osvanuo snimak na kojem se vidi kako dio vojske koji je prišao Huanu Gvaidu i opoziciji razoružava vojsku koja je ostala odana Maduru, prenosi Blic.

Podsjećamo, juče je u Venecueli došlo do pokušaja puča, nakon što je lider opozicije i samoproglašeni predsjednik Huan Gvaido iz avio-baze “La Karlota” nadomak Karakasa pozvao vojsku da ga “podrži u prekidanju uzurpacije koju vrši predsednik Nikolas Maduro”.

Ubrzo potom, Madurova vlast objavila je da je “u toku pokušaj puča”, kao i da “venecuelanskim vlastima otpor pruža mala grupa vojnika-izdajnika”.

Dio vojnika koji su prešli na Gvaidovu stranu potom je izašao na ulice. Tokom okršaja ispred avio-baze korišćeni su suzavci, koji su, prema pisanju “Rojtersa”, ispaljeni i na Gvaida.

Pristalice i jedne i druge strane izašle su na ulice Karakasa i nekoliko gradova, a u sukobima povrijeđeno je više od 70 ljudi. Gvaido je na Tviteru objavio da “nema nazad” i da “Maduro mora pasti”, dok Maduro tvrdi da da je vojska odana njemu i da mu je vojno rukovodstvo iskazalo “svoju punu lojalnost”.

Atrakcija

  1. Najnovije

Kalendar

« Decembar 2019 »
Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31